poniedziałek, 29 czerwca 2015

Zakręcone drożdżowe ciasto

Składniki
  • mąka pszenna, 4 szkl
  • mleko letnie, 300ml
  • drożdże świeże, 70g
  • żółtka, 4 szt
  • masło, 50g
  • cukier, 2 łyżki
  • sól, 1 płaska łyżeczka
  • powidła śliwkowe, 1 słoiczek
Przygotowanie

Masło roztapiamy i studzimy. Z 1/2 szklanki mleka, 1 łyżeczki cukru, drożdży i 2 łyżek mąki robimy zaczyn. Odstawiamy na 10 minut, aż zacznie pracować. W dużej misce mieszamy mąkę, sól, cukier. Dodajemy zaczyn, żółtka, letnie mleko i roztopione masło. Mikserem wyrabiamy ciasto przez 3-4 minuty, aż będzie elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyciągamy ciasto na obsypany delikatnie mąką blat. Wałkujemy na grubość 0,5cm tworząc prostokąt. Smarujemy ciasto powidłami. Krótsze boki ciasta składamy do środka. Ponownie wałkujemy. Ciasto tniemy w paski. Każdy pasek skręcamy w spiralkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paseczki układamy jeden obok drugiego, blisko siebie. Pieczemy ciasto w temperaturze 180st przez około 25-30 minut. Mnie pozostało troszkę powideł więc podgrzałam je i posmarowałam dodatkowo wierzch ciasta po upieczeniu. Zamiast powideł można użyć dżemu.



  

niedziela, 28 czerwca 2015

Kruche ciasto milionera

Składniki na ciasto
  • mąka pszenna, 175g
  • masło, 125g
  • cukier, 50g
Składniki na wierzch
  • masło, 50g
  • cukier, 50g
  • mleko skondensowane słodzone, 400ml
  • czekolada mleczna, 150g
Przygotowanie

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy schłodzone masło pokrojone w kostkę. Rozcieramy, aż powstanie coś w rodzaju zacierki, dodajemy cukier i wyrabiamy ciasto. Wykładamy ciasto na natłuszczoną blaszkę 30x16cm. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 190st przez około 20 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru. Studzimy.
Do teflonowego rondla wrzucamy masło, cukier i mleko skondensowane. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa się zagotuje. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od boków rondla.Wylewamy masę na kruchy spód, studzimy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, rozprowadzamy na masie karmelowej. Wkładamy na godzinę do lodówki. 




     

Bajaderka pod pianką

Składniki
  • herbatniki, 30-35szt
  • powidła śliwkowe, 1 słoiczek
  • nutella, 4 łyżki
  • mleko, 1/2 szkl
  • cukier, 1/2 szkl
  • masło, 100g
  • kakao, 2 łyżki
  • śmietanka 30%, 300ml
  • galaretka wiśniowa, 1 opak
Przygotowanie

Na dnie formy (30x16cm)wykładamy warstwę herbatników. Mieści się dokładnie 10 sztuk. Tyle samo zostawiamy na górną warstwę, resztę łamiemy na mniejsze kawałki.
W rondlu zagotowujemy mleko, cukier, kakao oraz masło. Odstawiamy do przestudzenia na 10 minut. Dodajemy powidła, nutellę i pokruszone ciastka.
Delikatnie mieszamy i wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. Na wierzch układamy ponownie warstwę ciastek. Delikatnie dociskamy, wstawiamy do lodówki na godzinę. 
W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy śmietankę na sztywno, pod koniec ubijania małym strumieniem dolewamy schłodzoną ale nie stężałą galaretkę. Wylewamy masę śmietanową na herbatniki. Chłodzimy w lodówce.
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

  

piątek, 26 czerwca 2015

Marynata do mięsa

Składniki
  • oliwa z oliwek, 1/2 szkl
  • kolendra, 1 łyżeczka
  • kminek mielony, 2 łyżeczki
  • papryka słodka, 1 łyżeczka
  • sól, 1 łyżeczki
  • pieprz czarny lub ziołowy, 1/2 łyżeczki
  • cebula, 1 średnia szt
  • czosnek, 3-4 ząbki
Przygotowanie

Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Nasiona kolendry tłuczemy w moździerzu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, zalewamy mięso. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Mięso przekładamy wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego, pieczemy około 1 do 1,5 godz.
Marynata bardzo uniwersalna, nadaje się zarówno do drobiu jak i do wieprzowiny. Doskonała na grilla.



  

czwartek, 25 czerwca 2015

Makaron z sosem brokułowym

Składniki
  • makaron spaghetti, 500g
  • brokuł, 1szt
  • śmietanka 30%, 300ml
  • masło, 1 łyżka
  • czosnek, 2 ząbki
  • gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek, chwilkę smażymy. Wlewamy śmietankę i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. W między czasie obgotowujemy brokuła w osolonej wodzie przez 5 minut. Odsączamy, dzielimy na malutkie różyczki. Kilka różyczek możemy zostawić do dekoracji.
Do gotującej się śmietanki wrzucamy brokuły, dusimy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie odkrywamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż śmietanka się zredukuje i sos będzie gęsty. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron zalewamy sosem, delikatnie mieszamy.

  

środa, 24 czerwca 2015

Sernik puszysty

Składniki spód
  • mąka pszenna, 2 szkl
  • masło, 100g
  • cukier, 4 łyżki
  • proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
  • jajko, 1 szt
  • żółtko, 2 szt
Składniki na masę serową
  • twaróg sernikowy, 1kg
  • cukier, 1 i 1/2szkl
  • budyń śmietankowy, 2 opak
  • jajka, 6 szt
  • białka, 2 szt
  • olej 3/4 szkl
  • cukier waniliowy, 1 opak
  • mleko, 2 szkl
  • proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st.
Do sporej miski wrzucamy wszystkie składniki na kruchy spód. Początkowo, siekamy całość nożem, resztę szybko wyrabiamy rękami. Ciastem wylepiamy dno i boki formy. Pieczemy przez około 15 minut, aż spód się zrumieni.
W bardzo dużej misce miksujemy  na gładką masę ser, wszystkie żółtka, cukier waniliowy oraz budynie. Cały czas miksując po troszku dolewamy olej. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno, pod koniec ubijania dosypujemy cukier. Do masy serowej dodajemy na przemian białka i  zimne mleko, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Wylewamy masę na podpieczony spód. Pieczemy przez około 1 godzinę. Po godzinie sernik przykrywamy folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry i dopiekamy jeszcze przez 20-30 minut. 




     

Zapiekanka z mięsem i warzywami pod puree

Składniki
  • mięso mielone, 500g
  • ziemniaki, 500g
  • mieszanka warzyw np."Zupa wiosenna", 1 opak
  • jabłko, 1 średnia szt
  • cebula, 1 duża szt
  • bulin warzywny, 1 szkl
  • śmietana 12%, 200ml
  • jajko, 1 szt
  • mleko, 1 szkl
  • koperek, 4-5 gałązek
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • kminek milony
  • papryka słodka
  • curry
  • oliwa, do smażenia
Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, chwilę podsmażamy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli. Smażymy 3-4 minuty. Dorzucamy mięso mielone, smażymy, aż się zrumieni, odstawiamy. W drugim rondlu podsmażamy (około 5-10 minut)na odrobinie oliwy mieszankę warzywną. Dodajemy bulion warzywny, przykrywamy i dusimy 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, aż cały płyn wyparuje. Mięso mieszamy z warzywami, doprawiamy ziołami i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Śmietanę mieszamy z 1/2 szklanki mleka i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na masę mięsno-warzywną.
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i tłuczemy. Dodajemy posiekany koperek oraz 1/2 szkl mleka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na mięso.
Całość zapiekamy około 40 minut w temperaturze 200st. Ostatnie 10 minut pieczenia z termoobiegiem.



  

niedziela, 21 czerwca 2015

Wieniec słonecznikowy

Składniki
  • mąka pszenna, 300g
  • mąka pszenna pełnoziarnista, 30g
  • mąka żytnia pełnoziarnista, 70g
  • zakwas żytni aktywny, 150g
  • woda, 200g
  • drożdże suche, 1/2 łyżeczki
  • oliwa, 1 łyżka
  • miód, 1 łyżka
  • sól, 1 łyżeczka
  • słonecznik łuskany, 100g
Przygotowanie

Słonecznik podprażamy na suchej patelni, studzimy.
Wszystkie mąki mieszamy, dodajemy letnią wodę, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. 
Zakwas mieszamy z miodem i drożdżami, dodajemy do mąki, krótko wyrabiamy, odstawiamy na 10 minut. 
Dodajemy oliwę, krótko wyrabiamy i ponownie odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie dodajemy słonecznik, wyrabiamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie wyjmujemy ciasto, wyrabiamy, formujemy kulę. Pozostawiamy na kilka minut. Na środku kuli robimy otwór, wypełniamy go zwiniętą ścierką, obsypaną mąką. Przekładamy wieniec na blaszkę wyłożoną papierem. Odstawiamy na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 230st przez 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 210st i pieczemy jeszcze 20 minut, aż skórka zrobi się brązowa.




    

sobota, 20 czerwca 2015

Ciasteczka kukurydziane

Składniki
  • mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl
  • mąka kukurydziana, 1 szkl
  • masło miękkie, 100g
  • proszek do pieczenia, 1 płaska łyżeczka
  • jajka, 2 szt
  • cukier, 2/3 szkl
  • sól, szczypta
Przygotowanie
 
W dużej misce mieszamy obie mąki, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, rozrabiamy, aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Dodajemy jajka i cukier, wyrabiamy ciasto. Formujemy małe kuleczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 160st przez około 12 minut. Ciasteczka studzimy. Możemy opcjonalnie polać ciasteczka rozpuszczoną czekoladą.
 


  

Chleb mleczny na zakwasie


Składniki na chleb
  • zakwas żytni, 1 szkl
  • mąka pszenna, 3 i 1/4 szkl
  • mleko, 2/3 szkl
  • woda mineralna n/g, 1/4 szkl
  • masło roztopione, 2 łyżki
  • drożdże suche, 1 łyżeczka
  • cukier, 1 łyżka
  • sól, 1 łyżka
Składniki na posypkę
  • śmietanka słodka, 2 łyżki
  • jajko, 1 szt
  • siemie lniane, 1 łyżeczka
  • sezam, 1 łyżeczka
  • czarnuszka, 1 łyżeczka
Przygotowanie

Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki letniej wody, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy na 15 minut. Do dużej miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy i zakwas. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy roztopione masło. Czas wyrabiania to co najmniej 10 minut, aż ciasto będzie lśniące i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny, aż podwoi objętość. Wyjmujemy ciasto lekko wyrabiamy. Kilkakrotnie składamy w kopertę, dzięki temu bochenek będzie rósł w górę, a nie rozleje się na boki. Formujemy bochenek i pozostawiamy na posypanej mąką desce na godzinę. 
Przed samym pieczeniem, roztrzepujemy jajko ze śmietanką, smarujemy bochenek i obsypujemy nasionkami. Pieczemy chlebek przez pierwsze 10 minut w temperaturze 260st, potem zmniejszamy do 190st i pieczemy jeszcze przez 20-25 minut. Studzimy na kratce. 





   
 

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Ciasto z masą truskawkową

Składniki na biszkopt
  • jajka, 4 szt
  • cukier, 4 łyżki
  • mąka pszenna, 4 kopiaste łyżki
Składniki na krem
  • truskawki, 1kg
  • śmietanka, 30%, 400ml
  • galaretka truskawkowa, 3 opak
Przygotowanie

Jajka z cukrem ubijamy na puch. W międzyczasie przesiewamy mąkę przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łopatką. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 170st.
Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wrzącej wody, nie gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia. 1/2 kg truskawek miksujemy blenderem wraz ze śmietanką. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy do koktajlu, minutę miksujemy.
Na biszkopcie układamy drugą połowę truskawek, delikatnie zalewamy masą truskawkową. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.



    

Kawowe ciasteczka

Składniki
  • margaryna, 250g
  • cukier puder, 3/4 szkl
  • aromat waniliowy, 1/2 łyżeczki
  • kawa rozpuszczalna, 3 łyżki
  • mąka pszenna, 2 szkl
  • kakao, 2 łyżki
  • sól, 1/2 łyżeczki
Przygotowanie

Margarynę wyciągamy na kilka godzin wcześniej przed planowanym pieczeniem ciasteczek, musi być miękka. Kawę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Margarynę miksujemy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy aromat i wystudzoną kawę, miksujemy chwilę do połączenia składników. Mąkę mieszamy z kakao i solą. Zmieniamy końcówki miksera na haki. Po łyżce dodajemy mąkę do ubitej margaryny, wyrabiamy, aż składniki dobrze się połączą. Wstawiamy naczynie z masą ciasteczkową do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie z masy formujemy malutkie ciasteczka, tępą stroną noża robimy pośrodku wgłębienia. układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 10-12 minut w temperaturze 170st.



 


Omlet ziemniaczany z pieca

Składniki
  • ziemniaki, 5-6 szt
  • cebula, 1 duża szt
  • jajka, 4 szt
  • śmietanka 30%, 60ml
  • ser żółty, 150g
  • margaryna, 2-3 łyżki
  • sól, pieprz
  • tymianek, 1 łyżeczka
Przygotowanie

Żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki. Na patelni roztapiamy margarynę, wrzucamy ziemniaki, smażymy kilka minut, aż delikatnie się zrumienią. Przekładamy na ręcznik papierowy. Na tą samą patelnie wrzucamy cebulę pokrojoną w pióra, smażymy, aż nabierze złotego koloru.
Jajka miksujemy ze śmietanką, dodajemy połowę startego żółtego sera i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym lub formie silikonowej układamy plasterki ziemniaków, na wierzch wykładamy smażoną cebulkę. Zalewamy całość masą jajeczną, posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy w temperaturze 170st przez około 20-25 minut.