środa, 30 września 2015

Muffinki "kopce kreta"

Składniki na babeczki
  • mąka pszenna, 2 szkl
  • kakao, 4 łyżki
  • cukier, 1 szkl
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • soda, 1/2 łyżeczki
  • mleko, 1 szkl
  • olej, 1/2 szkl
  • jajka, 2 szt
Składniki na nadzienie
  • śmietana 30%, 500ml
  • żelatyna, 2 łyżeczki
  • cukier puder, 8 łyżeczek
  • banan, 1-2 szt
  • sok z cytryny, 1-2 łyżki
Przygotowanie

Do jednej miski wsypujemy składniki suche, mieszamy. Do drugiej miski wlewamy składniki mokre, krótko miksujemy. Do składników suchych wlewamy mokre, miksujemy do połączenia składników. Masę przekładamy do foremek na muffinki (około 16-18szt) do 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180st. Studzimy na kratce.
Z wystudzonych muffinek odcinamy górę, do wysokości papilotek i wydrążamy środek tak, aby nie uszkodzić boków. Pozostałe ciasto kruszymy.
Banany kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na dnie muffinków po jednym plasterku.
Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera i cienką stróżką wlewamy lekko ciepłą żelatynę. Ubitą śmietankę przekładamy na babeczki, tworząc kopczyk. Obsypujemy okruszkami ciasta lekko dociskając, aby trzymały się kremu.




    

wtorek, 29 września 2015

Zupa koperkowo-pietruszkowa

Składniki
  • korpus z kurczaka lub cały kurczak
  • marchewka, 2-3 szt
  • korzeń pietruszki, 1 szt
  • seler, 1 mała szt
  • natka pietruszki, 2 pęczki
  • koperek zielony, 2 pęczki
  • śmietana 12%, 5 łyżek
  • ziele angielskie, 6-7 kulek
  • liść laurowy, 3 szt
  • sól, pieprz, vegeta
Przygotowanie

Kurczaka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, stawiamy na gaz. W międzyczasie obieramy i myjemy warzywa. Wszystkie pęczki spinamy w jeden (zostawiamy jedną gałązkę koperku), razem z warzywami wrzucamy do garnka. Dodajemy łyżeczkę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy wszystko z rosołu. Warzywa, natki pietruszki i koperku oraz odrobinę rosołu miksujemy na gładko w blenderze, dodajemy śmietankę. Wlewamy wszystko do rosołu, krótko zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem lub ziemniakami, posypujemy posiekanym koperkiem.


  

niedziela, 27 września 2015

Roladki z indyka z serem


Składniki
  • sznycle z indyka, 5 szt
  • ser żółty, 5 plasterków
  • masełko ziołowe, 5 łyżeczek
  • jajko, 1szt
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej, do smażenia
Przygotowanie

Sznycle cieniutko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym układamy plasterek sera i łyżeczkę masełka ziołowego. Zwijamy mięso tworząc małe roladki. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju, początkowo na dużym ogniu, później zmniejszamy i dopiekamy jeszcze przez 7-10 minut, aby roladki przeszły.

  

Ciasto "śliwkowa pianka"

Składniki na biszkopt
  • jajka, 4 szt
  • cukier, 4 łyżki
  • mąka pszenna, 4 łyżki
Składniki na masę śliwkową
  • śliwki wydrylowane, 700g
  • cukier, 3/4 szkl
  • sok z 1/2 cytryny
  • galaretka wiśniowa, 2 opak
  • jogurt naturalny gęsty, 300g
  • masło, 100g
Dodatkowo
  • śmietanka 30%, 500ml
  • cukier puder, 2 łyżki
  • śmietan-fix, 2 opak
Przygotowanie

W misie miksera ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem, pieczemy biszkopt przez około 20 minut w temperaturze 180st.
Do rondla wrzucamy śliwki i cukier, dodajemy sok z cytryny. Smażymy kilka minut, aż zmiękną. Dodajemy masło, mieszamy, aż się rozpuści. Zdejmujemy rondel z ognia i całość miksujemy za pomocą blendera. Dosypujemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy jogurt i wszystko razem dokładnie miksujemy. Odstawiamy masę w chłodne miejsce do wystudzenia. Gdy masa zacznie delikatnie tężeć (u mnie trwało to ponad 2 godziny) wylewamy ją na biszkopt. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. 
Śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy. Wykładamy ubitą kremówkę na ciasto. Dekorujemy gorzkim kakao lub startą gorzką czekoladą.



       

sobota, 26 września 2015

Sernik z Danonków

Składniki na spód
  • herbatniki czekoladowe, 150g
  • masło, 120g
Składniki na masę serową
  • serki Danonki, 800g
  • jajka, 4 szt
  • cukier, 1 szkl
  • kaszka manna, 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżka
  • cukier waniliowy, 1 opak
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Przygotowanie
Przygotowujemy spód sernika. Przepis na formę  około 22cm. W malakserze mielimy drobno herbatniki. Masło rozpuszczamy, chłodzimy. Składniki mieszamy, wykładamy na dno formy, wyrównujemy i mocno dociskamy. Formę wkładamy na godzinę do lodówki.
Żółtka jajek ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. W misce mieszamy razem mąkę pszenną, ziemniaczaną, kaszę i proszek do pieczenia. Do mąki dodajemy Danonki i utarte żółtka. Delikatnie miksujemy na niskich obrotach, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy masę do formy, pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180st. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy i tak pozostawiamy sernik do wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem.
Ja dodatkowo użyłam do masy serowej kilku kropel czerwonego barwnika dla lepszego efektu.


    

Warkocz z kurczakiem i warzywami


Składniki
  • ciasto francuskie, 1 opak
  • filet z kurczaka, 500g
  • marchewka, 2 średnie szt
  • brokuł, 200g
  • cebula, 1 średnia szt
  • por, 1/2 małej szt
  • ser żółty, 3-4 plastry
  • przyprawa do gyrosa, 1 opak
  • vegeta, 1 łyżeczka
  • olej, do smażenia
  • jajko, 1 szt
  • zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
Przygotowanie

Mięso kroimy w paseczki lub kostkę, marynujemy w przyprawie gyros, odstawiamy na godzinę. 
U mnie przyprawa Prymat "Mój przepis na..klasyczny gyros".
Cebulę i białą część pora kroimy w drobną kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy cebulkę, por oraz marchew. Dodajemy vegetę i smażymy 5-7 minut, od czas do czasu mieszając.  Przekładamy do osobnego naczynia do przestygnięcia. W tym samym rondlu na odrobinie oleju podsmażamy mięso przez 10 minut. Brokuł wrzucamy na osolony wrzątek, blanszujemy 3-4 minuty. Odsączamy i studzimy.
Przygotowujemy warkocz. Rozkładamy francuskie ciasto na blacie (papier zostawiamy). Na środku rozkładamy nadzienie. Najpierw wykładamy marchewkę, później mięso, na to wykładamy różyczki brokuła. Całość przykrywamy plastrami sera. Nacinamy ciasto i zawijamy w warkocz (patrz zdjęcie). Ciasto francuskie powinno być prostokątne, moje było okrągłe i też nieźle wyszło. Warkocz smarujemy jajkiem i obsypujemy ziołami. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180st.


 

Nocne bułeczki

Składniki
  • mąka pszenna, 3 szkl
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżka
  • drożdże świeże, 40g
  • cukier, 1 łyżka
  • mleko, 1/2 szkl
  • woda, 1/2 szkl
  • olej, 1/3 szkl
  • sól, 1 łyżeczka
  • sezam lub mak, 1-2 łyżki
Przygotowanie

W małym naczyniu mieszamy letnie mleko, drożdże i cukier. Pozostawiamy na 15 minut. W misce mieszamy mąkę pszenna, ziemniaczaną i sól. Gdy drożdże ruszą dodajemy je do mąki, wraz z olejem i wodą. Całość mieszamy łyżką, aż do połączenia składników. Następnie ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy ręcznie przez 5 minut. Jeśli ciasto klei się do rąk, podsypujemy mąką. Przykrywamy ciasto miską i pozostawiamy na 5 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze przez 3 minuty, przekładamy do miski wysmarowanej dokładnie olejem, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.
Rano wykładamy ciasto na obsypany mąką blat. Dzielimy na 12 części. Każdą część formujemy w bułeczki o dowolnym kształcie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Bułeczki smarujemy delikatnie mlekiem lub jajkiem, obsypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 210st. Studzimy na kratce.






wtorek, 22 września 2015

Jak ugotować ryż


Doskonały i sprawdzony przepis na sypki ryż

Odmierzamy szklankę ryżu. Wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą tak długo,aż woda zmieni kolor z białej na przezroczystą. Ryż zawiera dużo skrobi, aby był sypki po ugotowaniu trzeba go bardzo dobrze wypłukać.
W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody wraz z 3 łyżkami oleju. Na wrzącą wodę wsypujemy ryż, mieszamy do czasu, aż nie zacznie się gotować. Zmniejszamy gaz, tak aby woda delikatnie się gotowała, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na gazie na 10-12 minut.
Po tym czasie ryż w garnku ma być suchy, jedynie na dnie może być milimetrowa warstwa wody. Zdejmujemy z ognia. Nie mieszamy ryżu, przykrywamy i pozostawiamy jeszcze na 10 minut. Następnie odkrywamy i  delikatnie mieszamy żeby odparował.





  

poniedziałek, 21 września 2015

Szybki jabłecznik bez pieczenia

Składniki
  • herbatniki, 2 duże opak
  • jabłka, 3 duże szt
  • galaretka ananasowa, 1 opak
  • woda, 1/2 szkl
  • sok z cytryny, 2 łyżki
  • cukier, 1 łyżka
Przygotowanie

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Starte jabłka przekładamy do rondla, wlewamy wodę, dodajemy cukier, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. 
Blaszkę wykładamy herbatnikami, wylewamy masę jabłkową, na wierzch ponownie układamy herbatniki. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

  

sobota, 19 września 2015

Sałatka z tortellini

Składniki
  • tortellini, 100g
  • salami, 5-7 plastrów
  • ser żółty, 200g
  • koperek zielony, 4-5 gałązek
  • majonez, 4łyżki
  • śmietana 12%, 2 łyżki
  • sól, pieprz
Przygotowanie
 Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy.
Salami kroimy w cieniutkie paseczki, koperek drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

  

Knedle ze śliwkami

Składniki
  • ziemniaki obrane, 700g
  • mąka pszenna, 300-400g
  • jajka, 2 szt
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • śliwki małe, 15-20szt
  • masło, 125g
  • bułka tarta, 2 łyżki
  • cukier, 2-3 łyżki
  • cynamon, 1/2 łyżeczki
Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i odparowujemy. Przeciskamy przez praskę, delikatnie ugniatamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Do ziemniaków wbijamy jajka i dosypujemy mąkę. Ilość mąki zależy od wielkości jajek oraz wilgotności ziemniaków.
Śliwki myjemy, nacinamy wzdłuż z jednej strony i wyjmujemy pestkę.
Ciasto dzielimy na 15 do 20 porcji, w zależności od tego jak duże chcemy mieć knedle. Z każdej porcji robimy placuszek, nakładamy śliwkę, zlepiamy dokładnie boki, formując kulkę. Tak przygotowane knedle układamy na desce mocno obsypanej mąką. Ciasto ziemniaczane bardzo się lepi, więc będzie dobrze naszykować sobie miseczkę z zimną wodą, żeby zwilżać dłonie co jakiś czas podczas robienia klusek.
Gotujemy knedle partiami przez około 12 minut na bardzo małym ogniu. Gotowe knedle wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku.
W sporym płaskim rondlu lub patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą, mieszamy. Wrzucamy knedle i podsmażamy przez 2-3 minuty. Podajemy posypane cukrem i cynamonem. 

 
  

piątek, 18 września 2015

Pączki z pieca


Składniki
  • maka pszenna, 400g
  • masło, 50g
  • mleko, 10 łyżek
  • drożdże suche, 4 łyżeczki
  • jajka, 2 szt
  • cukier, 4 łyżki
  • dżem lub marmolada, 20 łyżeczek
  • cukier puder
Przygotowanie

Masło wyciągamy wcześniej żeby zmiękło. Mleko podgrzewamy, ma być lekko ciepłe. Do mleka dodajemy cukier i drożdże, mieszamy do rozpuszczenia. W misce rozcieramy miękkie masło z mąką, dolewamy mleko z drożdżami i wbijamy jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy na 20 części. Każdy kawałek rozpłaszczamy na okrągły placek. Na środek każdego kładziemy łyżeczkę dżemu lub marmolady. Boki sklejamy razem i formujemy kulkę. Pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem, łączeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Pieczemy przez około 12 minut w temperaturze 190st, aż zrobią się rumiane. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.



 

środa, 16 września 2015

Chleb na owsiance

  
Składniki
  • mąka pszenna typ 500, 500g
  • drożdże suszone, 5g
  • płatki owsiane, 150g
  • woda wrząca, 450g
  • masło, 2 łyżki
  • sól, 2 1 1/4 łyżeczki
  • miód, 1 i 1/2 łyżeczki
  • mleko, 175ml
  • biały sezam, 1 łyżka
  • czarnuszka, 1 łyżka
Przygotowanie

W sporej misce mieszamy wodę, płatki owsiane, masło, miód i sól do połączenia składników. Dolewamy letnie mleko, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do letniej owsianki dodajemy drożdże i mąkę. Wyrabiamy ciasto za pomocą miksera z hakami przez około 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto odgazowujemy. Zwilżonymi w wodzie rękami rozdzielamy ciasto na dwie foremki keksowe (20x11cm), wysmarowane masłem i obsypane grysikiem. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy nasionami. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Foremki z ciastem wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 200st i pieczemy około 50-60 minut.





  


Drożdżowe serca z cynamonem

Składniki na ciasto
  • mąka pszenna, 2 i 1/2 szkl
  • mleko, 160ml
  • cukier, 2 i 1/2 łyżki
  • jajko, 1 szt
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • drożdże świeże, 20g
  • masło roztopione, 2 łyżki
Składniki na nadzienie
  • cukier, 8 łyżek
  • cynamon, 1 łyżka
  • masło roztopione, 2-3 łyżki
Przygotowanie

Mleko podgrzewamy, ma być letnie, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 minut.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, jajko, roztopione masło i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, formujemy kulki. Każdą kulkę cienko wałkujemy na okrągły placuszek. Każdy placek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Następnie każdy placek zwijamy w rulonik, składamy, przecinamy i  formujemy serduszka (patrz zdjęcie). Układamy na blaszce wyłożonej papierem w sporych odstępach do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st, pieczemy około 15 minut, aż się ładnie zrumienią.




    

poniedziałek, 14 września 2015

Pomidorowe bułeczki

Składniki
  • mąka pszenna, 250g
  • mleko, 100ml
  • jajko, 1 szt
  • masło, 50g
  • drożdże, 20g
  • sól, 1 łyżeczka
  • cukier, 1 łyżeczka
  • przecier pomidorowy, 2 łyżeczki
  • sezam biały lub czarnuszka, 1/2 łyżeczki
Przygotowanie

Masło rozpuszczamy i studzimy. Mleko podgrzewamy (ma być letnie), dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy przestudzone masło, jajko i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przecier pomidorowy, wyrabiamy do połączenia składników. Oba ciasta przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Na stolnicy obsypanej delikatnie mąką rozwałkowujemy oba ciasta na cienkie prostokąty. Kładziemy jedno ciasto na drugim, zwijamy w roladę dłuższym bokiem. Dzielimy wałek na 6 części. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy wałeczki na stojąco, smarujemy delikatnie wodą lub białkiem i obsypujemy ziarenkami. Pieczemy bułeczki przez 20 minut w temperaturze 180st.