piątek, 13 maja 2016

Sernik w 20 minut


Składniki
  • ser twarogowy, 1kg
  • jajka, 4 szt
  • cukier, 1 szkl
  • mleko, 1/2 szkl
  • czekolada mleczna, 200g
  • śmietanka 30%, 4-5 łyżek
  • margaryna, 250g
  • budyń waniliowy, 2 opak
  • herbatniki, 2 duże opak
Przygotowanie

Ser mieszamy z jajkami. W dużym rondlu z grubym dnem rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier. W mleku rozpuszczamy budynie dolewamy do rondla, na końcu dodajemy ser z jajkami. Całą masę gotujemy na małym gazie przez około 10-15 minut, aż masa zgęstnieje.
Formę do ciasta wykładamy folią spożywczą oraz warstwą herbatników. 
Na ciastka wylewamy połowę masy serowej, wyrównujemy. Układamy następną warstwę herbatników i drugą połowę masy. Na wierzch ponownie warstwa ciastek.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę. Mieszamy do uzyskanie gładkiej, lśniącej konsystencji. Wylewamy polewę na sernik.
Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc.





2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik rewelacyjny. Ja dodałam jeszcze prawdziwej wanilii do masy i użyłam gorzkiej czekolady do polewy - świetnie podbija smak ;)

    OdpowiedzUsuń