poniedziałek, 30 maja 2016

Wilgotne czekoladowe ciasto


Składniki
  • mąka pszenna, 250g
  • kakao, 9 łyżek
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • soda, 1 łyżeczka
  • cukier biały, 50g
  • cukier brązowy, 100g
  • jajka, 2 szt
  • jogurt naturalny, 1/2 szkl
  • aromat waniliowy, kilka kropel
  • woda, 240 ml
  • masło, 125g
  • sól, 1/2 łyżeczki
Składniki na polewę
  • śmietanka 30%, 100ml
  • czekolada, gorzka, 100g
  • miód, 2 łyżki
  • masło, 1 płaska łyżka
Przygotowanie

W misce mieszamy wszystkie suche składniki. W rondelku zagotowujemy wodę, wrzucamy masło, roztapiamy. Prawie wrzący płyn wlewamy do suchych składników, mieszamy. Na końcu dodajemy jogurt wymieszany z jajkami i aromatem. Mieszamy do połączenia składników. Wylewamy na blaszkę 20x30cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 30 minut do "suchego patyczka". Studzimy
W rondelku podgrzewamy śmietankę z miodem prawie do zagotowania. Wyłączamy gaz, wrzucamy kawałki czekolady, mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy masło. Masę rozsmarowujemy na cieście.






czwartek, 26 maja 2016

Dyniowe muffinki z kokosem


Składniki na babeczki

  • mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl
  • puree dyniowe, 1 szkl
  • jajka, 2 szt
  • cukier, 1/2 szkl
  • olej, 4 łyżki
  • cukier, waniliowy, 1 opak
  • soda, 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • sól, szczypta
  • jabłko, 1 szt
Składniki na posypkę

  • margaryna, 1 łyżka
  • kokos, 3 łyżki
  • cukier brązowy, 3 łyżki
Przygotowanie

W misce mieszamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym dodajemy puree dyniowe, sól  i olej. Mąkę przesiewamy wraz z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, przelewamy ciasto do 3/4 wysokości. Jabłko obieramy, kroimy na cząstki. Do każdej muffinki wkładamy po 1-2 kawałeczki. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180st. Studzimy
Margarynę roztapiamy w garnuszku. Kokos prażymy na suchej patelni na złoty kolor, studzimy. Chłodny mieszamy z cukrem. Każdą babeczkę smarujemy margaryną i obtaczamy w kokosie z cukrem.





środa, 18 maja 2016

Ciasteczka z masłem orzechowym


Składniki
  • mąka pszenna pełnoziarnista, 1 szkl
  • mąka pszenna typ 650, 1 szkl
  • masło orzechowe, 300g
  • cukier, 1 szkl
  • jajka, 2 szt
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • kakao ciemne, 2 czubate łyżeczki
  • mleko, 100ml
Przygotowanie

Do miski wrzucamy masło orzechowe, cukier i jajka, łączymy za pomocą miksera. Następnie dodajemy mleko, obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Dokładnie wyrabiamy ciasto, wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 2 centymetrowych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 10 minut.






Tarta z porem i boczkiem


Składniki na ciasto
  • mąka, 200g
  • masło, 100g
  • żółtko jajka, 1 szt
  • śmietana 18%, 2 łyżki
Składniki na farsz
  • por, 1 duża szt
  • boczek, 200g
  • śmietana 18%, 250g
  • jajko, 1 szt
  • ser żółty, 200g
  • olej, 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa starta, 1/3 łyżeczki
  • pieprz, 1/4 łyżeczki
Przygotowanie

Składniki na ciasto umieszczamy w misce, wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy do formy. Nakłuwamy widelcem, pieczemy 10 minut w temperaturze 180st.
Z porów odkrawamy białe części (nie będą potrzebne). Zielone części płuczemy i kroimy w drobną kostkę lub w paseczki. Boczek kroimy w paseczki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy, aż się zrumieni. Następnie dodajemy pory, smażymy, aż pory zmiękną i będą lekko rumiane. Jeśli boczek jest chudy na patelnie trzeba wlać odrobinę oleju.
W misce mieszamy jajko, śmietanę, pieprz, gałkę muszkatołową, na końcu starty żółty ser (nie solimy!!!). Masę dodajemy do usmażonych porów. Mieszamy całość, przekładamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na około 20-25 minut. 





piątek, 13 maja 2016

Sernik w 20 minut


Składniki
  • ser twarogowy, 1kg
  • jajka, 4 szt
  • cukier, 1 szkl
  • mleko, 1/2 szkl
  • czekolada mleczna, 200g
  • śmietanka 30%, 4-5 łyżek
  • margaryna, 250g
  • budyń waniliowy, 2 opak
  • herbatniki, 2 duże opak
Przygotowanie

Ser mieszamy z jajkami. W dużym rondlu z grubym dnem rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier. W mleku rozpuszczamy budynie dolewamy do rondla, na końcu dodajemy ser z jajkami. Całą masę gotujemy na małym gazie przez około 10-15 minut, aż masa zgęstnieje.
Formę do ciasta wykładamy folią spożywczą oraz warstwą herbatników. 
Na ciastka wylewamy połowę masy serowej, wyrównujemy. Układamy następną warstwę herbatników i drugą połowę masy. Na wierzch ponownie warstwa ciastek.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę. Mieszamy do uzyskanie gładkiej, lśniącej konsystencji. Wylewamy polewę na sernik.
Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc.