Cebulę siekamy w pióra. Mięso, ziemniaki i paprykę kroimy w średnią kostkę.Kapustę szatkujemy, ale nie za drobno. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, szklimy. Dodajemy mięso, smażymy, aż ładnie się zarumieni, dorzucamy paprykę. Smażymy 5 minut. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki i kapustę. Dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec duszenia rondel odkrywamy, aby bulion trochę odparował, dodajemy wszystkie przyprawy, za wyjątkiem soli i pieprzu. Po zdjęciu rondla z gazu jeśli to konieczne doprawiamy solą i pieprzem.
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, musi być bardzo miękkie. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Drożdże rozkruszamy w miseczce, dodajemy łyżeczkę cukru, rozcieramy. Dodajemy kilka łyżek letniego mleka, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15-20 minut. Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy sól, cukier, letnie mleko, jajka i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kwadrat, smarujemy 1/3 masła, składamy w kopertę. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część rozwałkowujemy w koło, kroimy na 6 trójkątów. Na każdym umieszczamy plasterek jabłka, zwijamy w rogalik. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 15-20 minut, do zrumienienia. Studzimy na kratce. Dekorujemy cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, siekamy. Następnie dodajemy twaróg, wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Dzielimy na kilka części. Blat obsypujemy mąką. Każdą część wałkujemy na grubość 2-3mm. Radełkiem wycinamy romby lub inne kształty. Każde ciasteczko przykładamy do cukru górną stroną. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 15 minut, aż lekko zbrązowieją. Studzimy na kratce. Z przepisu wychodzą 3 duże blaszki z pieca.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Jajko miksujemy z cukrem na puch. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do jajek na przemian z mlekiem. Miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy starte jabłka. Smażymy na odrobinie oleju, po 2 minuty z każdej strony na bardzo małym gazie (grube ciasto musi przejść). Podajemy z cukrem pudrem lub dżemem.
Żółtka oddzielamy od białek. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. W misie miksera ucieramy na puch margarynę. Kolejno dodajemy po trochu cukier i po jednym żółtku. Następnie dolewamy sok z połowy cytryny i śmietanę. Zmniejszamy obroty miksera i dosypujemy mąkę. Miksujemy do połączenia składników. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do babkowej formy wysmarowanej margaryną i obsypanej grysikiem. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 45-60 minut do "suchego patyczka". Studzimy i dekorujemy cukrem pudrem.
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy po łyżce cukru i mąki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie topimy i studzimy masło. W dużej misce przygotowujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajka, puree z dyni i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, pod koniec dodajemy wystudzone masło. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy trochę mąki. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na podsypany mąką blat. Wałkujemy na grubość 1 cm. Za pomocą szklanki i kieliszka wycinamy okręgi. Pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy jeszcze na 20 minut. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180st. Studzimy na kratce. Cukier mieszamy z cynamonem w misce. Masło roztapiamy. Smarujemy jeszcze ciepłe donaty rozpuszczonym masłem, wkładamy posmarowaną stroną do cukru, delikatnie dociskamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Jabłka kroimy w cienkie plasterki. W dużej misce przygotowujemy składniki na kruchy spód. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy pokrojone drobno masło i smalec. Na końcu dorzucamy żółtka. Szybko wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 170st przez 15 minut. Na podpieczony spód wysypujemy bułkę tartą. Wykładamy plasterki jabłek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, wykładamy na jabłka. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170st.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. dodajemy kolejno po jednym jajku. W osobnej misce mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do suchych składników przekładamy masę maślaną. Łączymy ręcznie wszystkie składniki. Dzielimy na 2 części, każdą osobno zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy jedną część, wałkujemy podsypując delikatnie mąka na grubość 0,5cm. Wycinamy ciasteczka. Pieczemy w temperaturze 170st przez około 10-12 minut.
Masło roztapiamy w rondelku, studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy mąkę i wystudzone masło. Ciasto przelewamy do blaszki (24 x 24cm). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Cytrynę sparzamy gorącą wodą, suszymy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Jabłka obieramy i kroimy w małą kosteczkę, zalewamy sokiem z cytryny. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy kolejno do masy maślanej. Następnie dodajemy budyń i skórkę cytrynową. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy maślanej. Na końcu dodajemy jabłka. Wszystko razem mieszamy. Wykładamy na schłodzone ciasto. Pieczemy w temperaturze 180st przez okolo 1 godzinę.
Kardamon rozgniatamy na miazgę. Jabłka obieramy, kroimy w małą kosteczkę lub ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy razem. Smarujemy kurczaka i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Przekładamy mięso do woreczka do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st przez około godzinę. Na 15 minut przed końcem rozrywamy woreczek i rumienimy skórkę. Marynata wystarcza na całego kurczaka lub 4-5 udek.
Filet z kurczaka kroimy w paseczki, smażymy na oleju na złoto, doprawiamy przyprawą gyros. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Paprykę kroimy w cieniutkie paseczki. Patelnię teflonową rozgrzewamy. Kładziemy placek tortilli, posypujemy serem, dodajemy mięso, paprykę oraz kukurydzę. Przykrywamy drugim plackiem, mocno dociskamy. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony.
Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach, koncentrat pomidorowy doprawiamy do smaku. Ciasto rozkładamy na blacie, rozsmarowujemy koncentrat, składamy i kroimy tak jak na zdjęciu poniżej. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 15-20 minut.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Śmietany mieszamy ze sobą. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Jajka ubijamy z cukrem na puch, tak jak na biszkopt. Miksując dalej dodajemy śmietany. Wsypujemy mąkę mieszając już tylko łyżką. Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy gesto jabłka brzuszkami do góry. Pieczemy ciasto w temperaturze 180st przez około 1 godzinę. Dżem porzeczkowy podgrzewamy w garnuszku, jak zrobi się płynny, oblewamy ciasto. Odstawiamy na godzinę.