Przygotowanie Wszystkie mąki, sól i suche drożdże mieszamy w ogrzanej misce. Stopniowo dodajemy letnią wodę, miód i nasiona (odkładamy połowę nasion sezamu do posypania). Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (około 10-15 minut). Odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy i przekładamy do formy 23x10cm wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej otrębami. Nacinamy chlebek nożem do połowy głębokości. Smarujemy wierzch letnią wodą, obsypujemy sezamem. Przykrywamy foremkę ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Pieczemy w temperaturze 230st przez około 30 minut. Studzimy na kratce. Jeśli chlebek postukany od spodu nie wyda głuchego dźwięku, możemy chwilkę go dopiec bez foremki.
Przygotowanie Wszystkie składniki oprócz posypki miksujemy razem. Przekładamy do blaszki (25x25cm), posypujemy czekoladową posypką. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200st. Studzimy w lekko otwartym piekarniku. Ważne!!! Blaszki niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy.
Przygotowanie Białka ubijamy w sporym naczyniu na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Delikatnie wszystko łączymy i dzielimy ciasto na 4 równe części. Do każdej dodajemy kolejno: 1. żółtka i 2 łyżki mąki 2.łyżka kakao 3.kisiel wiśniowy 4.mak Blaszkę (25x35cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na środek kładziemy kolejno po dwie łyżki każdego ciasta, cały czas w to samo miejsce, tworząc kręgi. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180st. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 blaty. 4 galaretki rozpuszczamy, każdą osobno w 1 szklance gorącej wody. Gdy dobrze stężeją, siekamy w drobną kosteczkę i dodajemy do serka waniliowego. Ostatnią galaretkę (najlepiej żółtą) rozpuszczamy w szklance gorącej wody, gdy zacznie tężeć dodajemy do serka, delikatnie mieszamy i wykładamy masę na dolny blat ciast. Przykrywamy drugim blatem. Chłodzimy 2 godziny w lodówce.