poniedziałek, 8 grudnia 2014

Jabłecznik

Składniki
  • mąka pszenna, 500g
  • margaryna, 250g
  • cukier, 1/2 szklanki
  • żółtka, 3 sztuki
  • śmietana kwaśna 18%, 2 łyżki
  • szczypta soli
  • jabłka, 1.5 kg
  • sok z cytryny, cukier do smaku
  • cukier puder
Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy schłodzoną margarynę, cukier, śmietanę, sól i żółtka. Siekamy składniki nożem potem wyrabiamy na gładkie ciasto.  1/3 masy zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Resztę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy. Wykładamy dno i boki.
Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę. W rondlu zagotowujemy odrobinę wody, dodajemy pokrojone jabłka, smażymy do miękkości około 10 minut. Dodajemy odrobinę cukru i soku z cytryny do smaku. Wykładamy masę na ciasto, scieramy na wierzch zamrożone ciasto. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180st. 10 minut przed końcem pieczenia przełączamy piekarnik tylko na dolne grzałki i dopiekamy spód ciasta. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.


 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz