poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Domowy kurtosz

Składniki
  • mąka pszenna, 500g
  • jajka, 2szt
  • cukier puder, 3 łyżki
  • mleko, 200ml
  • drożdże, 25g
  • cukier zwykły, 1 łyżeczka
  • masło roztopione, 80g
  • sól, szczypta
Dodatkowo
  • masło roztopione, 4 łyżki
  • cukier
  • cynamon
  • rolki po papierze toaletowym, około 15szt
  • folia aluminiowa
Przygotowanie

Z drożdży, cukru zwykłego, łyżki maki i odrobiny letniego mleka przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże ruszyły.  Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, resztę mleka, sól, cukier puder i zaczyn. Delikatnie wyrabiamy ciasto. Dopiero gdy wszystkie składniki będą połączone dodajemy roztopione masło, dalej wyrabiamy, aż ciasto wchłonie całe masło. Nie dodajemy w tym czasie mąki. Po kilku minutach ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1 godzinę do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotowujemy "foremki" do pieczenia. Rolki po papierze owijamy folią aluminiową, brzegi zawijamy do środka. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem w proporcjach wedle uznania.
Po godzinie jak ciasto podwoi objętość, wyciągamy je na blat i odgazowujemy, kilkakrotnie uderzając pięścią. Krótko ugniatamy i dzielimy na około 15 porcji. Każdy kawałek wałkujemy w cienki rulonik i nawijamy na przygotowane rolki. Delikatnie przewałkowujemy, aby wyrównać grubość ciasta. Każdą rolkę ciasta smarujemy masłem i obsypujemy cukrem z cynamonem. Ustawiamy rolki na stojąco na blaszce i pieczemy około 15-25 minut w temperaturze 180st. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta.



         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz