wtorek, 1 grudnia 2015

Tort kajmakowy

Składniki na biszkopt
  • jajka, 6 szt
  • cukier puder, 200g
  • mąka pszenna, 6 łyżek
  • mąka ziemniaczana, 2 łyżki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Składniki na masę I
  • masa kajmakowa, 300g
  • serek mascarpone, 250g
  • śmietanka 36%, 2 łyżki
Składniki na masę II 
  • serek mascarpone, 150g
  • śmietanka 36%, 100g
Przygotowanie

Biszkopt: Wszystkie składniki dzielimy na 2 części.  3 białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy po trochu 100g cukru, później po jednym z 3  żółtek. 3 łyżki mąki pszennej mieszamy z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, przesiewamy przez sitko. Dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Wylewamy do formy (26cm), wyłożonej papierem. Pieczemy 15 minut, studzimy, przekrawamy wzdłuż na 2 placki. Tak samo postępujemy z 2 częścią składników.
Masa I: Serek mascarpone, śmietankę i masę kajmakową miksujemy razem do połączenia, odstawiamy do lodówki.
Masa II: Śmietankę ubijamy na sztywno. W drugim naczyniu, miksujemy serek mascarpone, dodajemy po łyżce ubitej śmietanki. Musimy się oprzeć pokusie dodania cukru, tort i tak będzie bardzo słodki.
Tort: Na tacy układamy jeden blat biszkoptu, wykładamy 1/3 masy kajmakowej, drugi blat biszkoptowy, masa serkowa, trzeci blat biszkoptu, 1/3 masy kajmakowej, ostatni placek biszkoptu. Na wierzch wylewamy resztę masy kajmakowej. Możemy ozdobić orzechami lub migdałami. Wkładamy na noc do lodówki.


    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz