sobota, 30 kwietnia 2016

Czekoladowe ciasto z krakersami i solonym karmelem


Składniki na ciasto
  • mąka pszenna, 2 szkl
  • olej, 125 ml
  • jajka, 2 szt
  • cukier, 1 szkl
  • mleko, 1 szkl
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • kakao, 2 łyżki
Składniki na krem
  • mleko, 400 ml
  • olej, 125 ml
  • jajka, 2 szt
  • mąka pszenna, 2 czubate łyżki
  • mąka ziemniaczana, 3 czubate łyżki
  • cukier, 1/2 szkl
  • cukier waniliowy, 1 opak
  • krakersy, 170g
Składniki na karmel
  • masło, 150g
  • cukier brązowy, 1/2 szkl
  • cukier biały, 1/2 szkl
  • miód, 100 ml
  • śmietanka 30%, 250 ml
  • sól, 1 łyżeczka
  • olejek waniliowy, 1 łyżeczka
  • krakersy, 10 szt
Przygotowanie

Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Partiami dodajemy olej rzepakowy cały czas miksując.Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dolewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylewamy do tortownicy (26cm) wysmarowanej margaryną  i obsypanej grysikiem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180st. Studzimy i rozcinamy na 2 blaty.
Krem: 250 ml mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, po chwili dodajemy olej. Jajka miksujemy z resztą mleka, mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Dodajemy do gotującego się mleka, cały czas energicznie mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Krem lekko studzimy, następnie dodajemy drobno posiekane krakersy i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na dolny blat ciasta przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Karmel: Masło, cukry i miód podgrzewamy i gotujemy około 5 minut. Dodajemy śmietankę i sól, gotujemy minutę. Dodajemy olejek do ciasta i gotujemy jeszcze 2 minuty, całość cały czas dokładnie mieszamy. Studzimy. Lekko ciepły karmel wylewamy na wierzch ciasta i obsypujemy pokruszonymi krakersami. Wstawiamy na noc do lodówki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz