Składniki
- jajka, 7szt
- mąka kokosowa, 70g
- erytrytol, 7 łyżek
- olej, 1 łyżka
- proszek do pieczenie, 1/2 łyżeczki
- gruszki, 2 sztuki
- cukier trzcinowy, 2 łyżki
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, w międzyczasie dodajemy erytrytol (można zastąpić zwykłym cukrem w mniejszej ilości). Do piany dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka i olej. Mieszamy wszystko delikatnie za pomocą szpatułki i tylko do połączenia składników. Przekładamy do formy (26cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Na wierzch układamy obrane i pokrojone w ósemki gruszki. Gruszki można zastąpić jabłkami z cynamonem. Na końcu sypiemy równomiernie cukier trzcinowy. Pieczemy w temperaturze 180st. przez 30 minut.
Wartość kaloryczna jednego kawałka 100g to 146kcal
Zrobiłam, pycha. dodatkowo posypałam migdałami. Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńMąka kokosowa robi robotę :D
OdpowiedzUsuń