środa, 6 maja 2020

Ciasto na mące kokosowej z gruszkami


Składniki
  • jajka, 7szt
  • mąka kokosowa, 70g
  • erytrytol, 7 łyżek
  • olej, 1 łyżka
  • proszek do pieczenie, 1/2 łyżeczki
  • gruszki, 2 sztuki
  • cukier trzcinowy, 2 łyżki
Przygotowanie

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, w międzyczasie dodajemy erytrytol (można zastąpić zwykłym cukrem w mniejszej ilości). Do piany dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka i olej. Mieszamy wszystko delikatnie za pomocą szpatułki i tylko do połączenia składników. Przekładamy do formy (26cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Na wierzch układamy obrane i pokrojone w ósemki gruszki. Gruszki można zastąpić jabłkami z cynamonem. Na końcu sypiemy równomiernie cukier trzcinowy. Pieczemy w temperaturze 180st. przez 30 minut. 
Wartość kaloryczna jednego kawałka 100g to 146kcal




2 komentarze:

  1. Zrobiłam, pycha. dodatkowo posypałam migdałami. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mąka kokosowa robi robotę :D

    OdpowiedzUsuń