Składniki
- chleb tostowy pełnoziarnisty, 12 kromek
- cebula, 1 średnia szt (70g)
- pieczarki, 600g
- ser żółty, 400g
- pomidor, 1 średnia szt (120g)
- ogórek kiszony, 2 średnie szt (120g)
- keczup, 150g
- olej rzepakowy, 4 łyżki
- sól, do smaku
- zioła prowansalskie, 1 łyżka
Przygotowanie
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę i pokrojone w półplasterki pieczarki, sól do smaku i zioła. Smażymy do czasu aż odparuje cały płyn i pieczarki delikatnie się zrumienią. Studzimy.
Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach, mieszamy z wystudzonymi pieczarkami.
Formę (42x29 cm) wykładamy chlebem tostowym, smarujemy wierzch połową keczupu. Wykładamy pieczarki z serem, wyrównujemy. Następnie dajemy ponownie keczup. Wykładamy plasterki pomidora i ogórka
Pieczemy w temperaturze 200st przez około 20-25 minut.
Wartość kaloryczna 100g to 150 kcal.
Jak na szybko zrobioną, to pizza jest super
OdpowiedzUsuń