czwartek, 2 kwietnia 2020

Szybka pizza na chlebie tostowym


Składniki
  • chleb tostowy pełnoziarnisty, 12 kromek
  • cebula, 1 średnia szt (70g)
  • pieczarki, 600g
  • ser żółty, 400g
  • pomidor, 1 średnia szt (120g)
  • ogórek kiszony, 2 średnie szt (120g)
  • keczup, 150g
  • olej rzepakowy, 4 łyżki
  • sól, do smaku
  • zioła prowansalskie, 1 łyżka


Przygotowanie
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę i pokrojone w półplasterki pieczarki, sól do smaku i zioła. Smażymy do czasu aż odparuje cały płyn i pieczarki delikatnie się zrumienią. Studzimy.
Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach, mieszamy z wystudzonymi pieczarkami.
Formę (42x29 cm) wykładamy chlebem tostowym, smarujemy wierzch połową keczupu. Wykładamy pieczarki z serem, wyrównujemy. Następnie dajemy ponownie keczup. Wykładamy plasterki pomidora i ogórka
Pieczemy w temperaturze 200st przez około 20-25 minut.

Wartość kaloryczna 100g  to 150 kcal. 





1 komentarz: