czwartek, 26 marca 2020

Schab gotowany 10 minut



 Składniki

  • schab wieprzowy, 1kg
  • woda, 2 1/2 l
  • sól, 80g
  • czarny pieprz, 10 ziaren
  • czosnek, 5 ząbków
  • majeranek, 2 łyżki
  • oregano, 2 łyżki
  • tymianek, 2 łyżki
  • kolendra w ziarnach, 1/2 łyżeczki
  • ziele angielskie, 5 ziaren
  • liście laurowe, 5 szt
  • majonez, 3 łyżki
  • musztarda, 3 łyżki
  • cukier, 2 łyżeczki
Przygotowanie

Do zimnej wody wrzucamy wszystkie składniki. Kolendrę i liście laurowe rozgniatamy. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy majonez i musztardę, mieszamy. Na koniec wrzucamy mięso. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy pod przykryciem 5 minut. Wyłączamy gaz i zostawiamy do całkowitego wystudzenia na kilka godzin. Po tym czasie ponownie stawiamy na gaz, gotujemy kolejne 5 minut i znowu odstawiamy na kilka godzin. Mięso wyjmujemy z marynaty jak będzie całkowicie zimne.
100g tak ugotowanego mięsa ma około 250 kcal.




15 komentarzy:

  1. Jest bardzo smaczny,robiłam i polecam😀

    OdpowiedzUsuń
  2. tez robiłam, smaczny

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest super robię często

    OdpowiedzUsuń
  4. Ok jest super. Ale ja nie daję majonezu

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tak robię ale z szynki, jest pycha👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. CZY SZYNKĘ TYLE SAMO CO SCHAB ,CZ WIĘCEJ GOTOWAC?

      Usuń
  6. Jest pyszny, robiłam

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest super robię często....

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobre to będzie jak zmienimy składnik na karkówkę albo boczek.

    OdpowiedzUsuń
  9. Naprawdę taki dmaczny?

    OdpowiedzUsuń
  10. Też tak robię wszystkie wędliny

    OdpowiedzUsuń
  11. Skąd te kalorie ? Schab ma 2 razy mniej

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy mięso jest ugotowane nie jest surowe?

    OdpowiedzUsuń