niedziela, 26 czerwca 2016

Sałatka warstwowa z kurczakiem


Składniki na sałatkę
  • filet z kurczaka, 4 pojedyncze szt
  • makaron muszelki, 200g
  • brokuł, 1/2 szt
  • fasolka czerwona, 1 puszka
  • kukurydza, 1/2 puszki
  • jajka, 4 szt
  • przyprawa gyros, 1/2 opak
  • sól
  • olej
Składniki na sos
  • jogurt naturalny, 400g
  • majonez, 200g
  • sos do sałatek Knorr paprykowo-ziołowy, 1 opak
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Mięso kroimy na cienkie paseczki lub w 1cm kosteczkę, dodajemy przyprawę gyros i kilka łyżek oleju. Mieszamy dokładnie, odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wrzucamy mięso na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut, aż się zarumieni. Przekładamy na papierowy ręcznik, studzimy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, studzimy. Brokuła gotujemy do miękkości, studzimy, dzielimy na różyczki.  Mieszamy razem z makaronem. 
Fasolkę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Fasolkę dodatkowo płuczemy dokładnie na sitku. Mieszamy razem. 
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w drobną kostkę.
Składniki na sos mieszamy razem, jeśli jest potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem. Jogurt do sosu powinien być płynny, nie używamy jogurtu typu greckiego.
W misce układamy kolejno: 1/2 makaronu, 1/4 sosu, kukurydzę z fasolką w całości, 1/4 sosu, całe mięso, 1/4 sosu, resztę makaronu z brokułem, 1/4 sosu. Na wierzch posypujemy posiekanym jajkiem. Możemy też odłożyć 2 łyżki kukurydzy z fasolką do dekoracji.


   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz