piątek, 24 czerwca 2016

Ekspresowe ciasto kokosowe


Składniki na ciasto
  • mąka pszenna, 2 szkl
  • wiórki kokosowe, 1 szkl
  • cukier, 3/4 szkl
  • mleko, 1 szkl
  • olej, 1/2 szkl
  • jajka, 3 szt
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy, 1 opak
  • aromat waniliowy, kilka kropel
Składniki na polewę
  • masło, 100g
  • cukier puder, 3 łyżki
  • woda, 2 łyżki
  • kakao, 2 kopiaste łyżki
  • wiórki kokosowe, 4-5 łyżek
Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą w jednolitą masę. Wylewamy na blaszkę (23x28cm) wyłożoną papierem. Pieczemy w temperaturze 180st. około 30-35 minut do "suchego patyczka". Studzimy.
Masło roztapiamy w garnuszku, zdejmujemy z ognia. Dodajemy wodę, cukier puder i kakao, mieszamy. Wylewamy polewę na ciasto, posypujemy kokosem.




4 komentarze:

  1. Wlasnie zrobilam to ciasto i zastanawiam sie czemu wyszlo mi cienkie i plaskie No...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi też ciasto nie urosło. I nie wiem dlaczego

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też właśnie zrobiłam i też.nie wyrosło 🤨cienkie i płaskie jw.

    OdpowiedzUsuń
  4. Moze skladniki sa na mniejsza blaszke albo przede wszystkim mąka musi przesiana najlepiej kilka razy,najpierw ubić jajka z cukrem,po trochu dodawać mąkę, olej,proszek itd.,zawsze przesiewam i zawsze sie udaje:))

    OdpowiedzUsuń