Składniki na ciasto
- mąka pszenna, 2 szkl
- wiórki kokosowe, 1 szkl
- cukier, 3/4 szkl
- mleko, 1 szkl
- olej, 1/2 szkl
- jajka, 3 szt
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- cukier waniliowy, 1 opak
- aromat waniliowy, kilka kropel
- masło, 100g
- cukier puder, 3 łyżki
- woda, 2 łyżki
- kakao, 2 kopiaste łyżki
- wiórki kokosowe, 4-5 łyżek
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą w jednolitą masę. Wylewamy na blaszkę (23x28cm) wyłożoną papierem. Pieczemy w temperaturze 180st. około 30-35 minut do "suchego patyczka". Studzimy.
Masło roztapiamy w garnuszku, zdejmujemy z ognia. Dodajemy wodę, cukier puder i kakao, mieszamy. Wylewamy polewę na ciasto, posypujemy kokosem.
Wlasnie zrobilam to ciasto i zastanawiam sie czemu wyszlo mi cienkie i plaskie No...
OdpowiedzUsuńMi też ciasto nie urosło. I nie wiem dlaczego
OdpowiedzUsuńJa też właśnie zrobiłam i też.nie wyrosło 🤨cienkie i płaskie jw.
OdpowiedzUsuńMoze skladniki sa na mniejsza blaszke albo przede wszystkim mąka musi przesiana najlepiej kilka razy,najpierw ubić jajka z cukrem,po trochu dodawać mąkę, olej,proszek itd.,zawsze przesiewam i zawsze sie udaje:))
OdpowiedzUsuń