poniedziałek, 25 lipca 2016

Ciasto podwójnie cytrynowe


Składniki na ciasto
  • mąka pszenna, 1 szkl
  • mąka ziemniaczana, 1/2 szkl
  • masło, 250g
  • jajka, 4 szt
  • cukier, 1 szkl
  • cukier waniliowy, 1 opak
  • sok z cytryny, 1/3 szkl
  • proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
Składniki na polewę
  • cukier puder, 1 szkl
  • sok  cytryny, 5-6 łyżek
Przygotowanie

Obie mąki przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Osobno ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do miski z utartym masłem przekładamy pianę z jajek, dodajemy mąkę z proszkiem oraz sok z cytryny. Miksujemy całość do połączenia składników.
Kwadratową blaszkę (24x24cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180st, przez około 45-50 minut, do "suchego patyczka".
Cukier puder dokładnie ucieramy z sokiem z cytryny, wylewamy na wystudzone ciasto. Odstawiamy na 2 godziny.



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz