Składniki na ciasto
- mąka pszenna, 1 szkl
- mąka ziemniaczana, 1/2 szkl
- masło, 250g
- jajka, 4 szt
- cukier, 1 szkl
- cukier waniliowy, 1 opak
- sok z cytryny, 1/3 szkl
- proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
- cukier puder, 1 szkl
- sok cytryny, 5-6 łyżek
Obie mąki przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Osobno ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do miski z utartym masłem przekładamy pianę z jajek, dodajemy mąkę z proszkiem oraz sok z cytryny. Miksujemy całość do połączenia składników.
Kwadratową blaszkę (24x24cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180st, przez około 45-50 minut, do "suchego patyczka".
Cukier puder dokładnie ucieramy z sokiem z cytryny, wylewamy na wystudzone ciasto. Odstawiamy na 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz