Składniki na ciasto
- mąka pszenna, 3 szkl
- żółtka jaj, 5 szt
- cukier puder, 1/2 szkl
- sól, szczypta
- margaryna, 250g
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- jogurt grecki, 1kg
- wiórki kokosowe, 150g
- budyń śmietankowy, 2 opak
- białka jaj, 5 szt
- cukier, 1 szkl
- sól, szypta
- porzeczki, 300-400g
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder, mieszamy. Dodajemy margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części- 2/3 i 1/3. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
W dużej misce mieszamy jogurt z wiórkami kokosowymi i proszkiem budyniowym. W osobnym naczyniu ubijamy białka z solą, stopniowo dosypujemy cukier. Przekładamy białka do masy jogurtowej, delikatnie mieszamy.
Większą część ciasta ścieramy na dno blaszki, wykładamy masę jogurtową, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy porzeczki i ścieramy resztę ciasta.
Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180st do "suchego patyczka".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz