poniedziałek, 11 lipca 2016

Styropian z porzeczkami


Składniki na ciasto
  • mąka pszenna, 3 szkl
  • żółtka jaj, 5 szt
  • cukier puder, 1/2 szkl
  • sól, szczypta
  • margaryna, 250g
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
Składniki na nadzienie
  • jogurt grecki, 1kg
  • wiórki kokosowe, 150g
  • budyń śmietankowy, 2 opak
  • białka jaj, 5 szt
  • cukier, 1 szkl
  • sól, szypta
  • porzeczki, 300-400g
Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder, mieszamy. Dodajemy margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części- 2/3 i 1/3. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
W dużej misce mieszamy jogurt z wiórkami kokosowymi i proszkiem budyniowym. W osobnym naczyniu ubijamy białka z solą, stopniowo dosypujemy cukier. Przekładamy białka do masy jogurtowej, delikatnie mieszamy.
Większą część ciasta ścieramy na dno blaszki, wykładamy masę jogurtową, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy porzeczki i ścieramy resztę ciasta.
Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180st do "suchego patyczka".






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz