niedziela, 31 lipca 2016

Sernik krówkowy


Składniki na spód
  • herbatniki czekoladowe, 150g
  • masło, 100g
Składniki na masę
  • twaróg sernikowy, 1 kg
  • masa krówkowa, 1 puszka
  • jajka, 3 szt
  • cukier, 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana, 2 łyżki
  • płatki migdałowe, 3-4 łyżki
Przygotowanie

Herbatniki mielimy w malakserze. Masło topimy, wlewamy do herbatników, mieszamy. Masą wykładamy dno formy (26cm) wysmarowanej margaryną i obsypanej grysikiem. Odkładamy.
W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na masę serową. Zostawiamy tylko w osobnym naczyniu 3 łyżki masy krówkowej do dekoracji. Całość miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy w temperaturze 120st przez około 1,5 do 2 godzin. Po tym czasie lekko uchylamy piekarnik i zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Przekładamy na noc do lodówki.
Migdały prażymy na patelni na rumiano. Pozostawioną masę krówkową rozpuszczamy w kąpieli wodnej, oblewamy ciasto i obsypujemy migdałami.
Serniczek można zrobić w mniejszej formie 24 cm, wtedy będzie wyższy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz