niedziela, 5 marca 2017

Chleb razowy z ziarnami



Składniki

  • mąka pszenna razowa chlebowa, 300g
  • mąka żytnia jasna, 100g
  • mąka pszenna chlebowa, 100g
  • sól, 10g
  • drożdże instant, 10g
  • woda, 340ml
  • miód, 2 łyżki
  • pestki słonecznika, 80g
  • pestki dyni, 80g
  • mak, 20g
  • sezam, 80g
  • len, 60g
Przygotowanie
Wszystkie mąki, sól i suche drożdże mieszamy w ogrzanej misce. Stopniowo dodajemy letnią wodę, miód i nasiona (odkładamy połowę nasion sezamu do posypania). Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (około 10-15 minut). Odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy i przekładamy do formy 23x10cm wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej otrębami. Nacinamy chlebek nożem do połowy głębokości. Smarujemy wierzch letnią wodą, obsypujemy sezamem. Przykrywamy foremkę ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Pieczemy w temperaturze 230st przez około 30 minut. Studzimy na kratce. Jeśli chlebek postukany od spodu nie wyda głuchego dźwięku, możemy chwilkę go dopiec bez foremki.