czwartek, 2 marca 2017

Cygańskie ścieżki




Składniki na ciasto

  • białka jaj, 9 szt
  • żółtka jaj, 4 szt
  • cukier, 1 i 1/2 szkl
  • mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl + dodatkowo 2 łyżki
  • cukier waniliowy, 1 opak
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • olej, 1 szkl
  • kakao, 1 łyżka
  • kisiel wiśniowy, 1 opak
  • mak suchy, 3 łyżki
Składniki na masę

  • serek waniliowy, 400g
  • 5 kolorowych galaretek
Przygotowanie

Białka ubijamy w sporym naczyniu na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Delikatnie wszystko łączymy i dzielimy ciasto na 4 równe części. Do każdej dodajemy kolejno: 
1. żółtka i 2 łyżki mąki
2.łyżka kakao
3.kisiel wiśniowy
4.mak
Blaszkę (25x35cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na środek kładziemy kolejno po dwie łyżki każdego ciasta, cały czas w to samo miejsce, tworząc kręgi. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180st. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 blaty.
4 galaretki rozpuszczamy, każdą osobno w 1 szklance gorącej wody. Gdy dobrze stężeją, siekamy w drobną kosteczkę i dodajemy do serka waniliowego. Ostatnią galaretkę (najlepiej żółtą) rozpuszczamy w szklance gorącej wody, gdy zacznie tężeć dodajemy do serka, delikatnie mieszamy i wykładamy masę na dolny blat ciast. Przykrywamy drugim blatem. Chłodzimy 2 godziny w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz