niedziela, 22 marca 2020

Ciasto marchewkowe fit




Składniki 
  • marchewka, 400g
  • mąka pełnoziarnista orkiszowa, 130g
  • proszek do pieczenia, 7g
  • jajka, 4 szt
  • miód, 2 łyżki
  • olej, 2 łyżki
  • bakalie, opcjonalnie


Przygotowanie

Marchewkę ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Białka ubijamy na sztywno, kolejno dodajemy po jednym żółtku. Jak masa będzie puszysta i lśniąca zmniejszamy obroty do minimum, dodajemy olej i miód. Miksujemy do połączenia składników. Wrzucamy startą marchewkę, mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Na tym etapie możemy dodać też bakalie, ale to podwyższy kaloryczność ciasta.
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180st. Studzimy na kratce.
Formę polecam 22cm, u mnie 24 cm więc ciasto wyszło płaskie. 
Dekorujemy wedle uznania, może być roztopiona gorzka czekolada lub cukier puder. U mnie słodzik w proszku
Całe ciasto to 1120 kcal, dzieląc na 8 części, jeden kawałek to 140kcal (bez polewy na wierzchu).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz