niedziela, 27 listopada 2016

Tort serowo-śliwkowy



Składniki na biszkopt

  • jajka, 3 szt
  • cukier, 3 łyżki
  • mąka pszenna, 3 łyżki
Składniki na masę śliwkową
  • śliwki, 750g
  • cukier, 3 łyżki
  • sok z czarnej porzeczki, 1 szkl
  • mąka ziemniaczana, 40g
Składniki na masę serową
  • jogurt naturalny, 300g
  • twaróg sernikowy, 500g
  • jajka, 2 szt
  • cukier, 2 łyżki
  • cukier waniliowy, 2 opak
  • żelatyna, 5 łyżeczek
Przygotowanie
Jajka z cukrem ucieramy na puch. Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem(26cm). Pieczemy 20 minut w temperaturze 180st. Studzimy, odrywamy papier, przekładamy z powrotem do formy.
Śliwki kroimy w kostkę, smażymy z cukrem do miękkości, ale tak aby śliwki pozostały w całości. Dolewamy 1/2 szklanki soku, zagotowujemy. Do reszty soku dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wlewamy do śliwek. Ponownie zagotowujemy. 1/5 masy pozostawiamy do dekoracji, resztę przekładamy na biszkopt, pozostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody, aby napęczniała, po kilku minutach rozpuszczamy.  Białka ubijamy na sztywno, odkładamy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy jogurt i twaróg, miksujemy do połączenia składników. Nadal miksując dolewamy ciepłą jeszcze, ale nie gorącą żelatynę. Na końcu dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy. Wykładamy całość na masę śliwkową. Pozostawiamy w lodówce na 2 godziny.
Bezpośrednio przed podaniem, podgrzewamy delikatnie pozostawioną część masy śliwkowej, oblewamy wierzch ciasta.



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz