czwartek, 20 sierpnia 2015

Kruche ciasto ze śliwkami

Składniki na ciasto
  • mąka pszenna, 300g
  • margaryna, 200g
  • cukier, 100g
  • jajko, 1 duża szt
  • proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
Składniki na kruszonkę
  • margaryna, 50g
  • mąka pszenna, 60g
  • cukier, 90g
Owoce
  • śliwki, 500-600g
  • cukier puder, 3 łyżki
Przygotowanie

W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto. Początkowo siekamy nożem, później szybko wyrabiamy elastyczne ciasto. Owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
W osobnym naczyniu przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki mieszamy palcami, aż powstanie coś w rodzaju mokrego piasku.
Śliwki myjemy, rozcinamy na ćwiartki.
Ciastem z lodówki wykładamy dno i boki (na wysokość 1/2cm - nie więcej) blaszki wysmarowanej delikatnie margaryną. Na ciasto wykładamy śliwki, skórką do dołu, rozkruszamy na wierzchu posypkę.
Pieczemy około 45 minut. Na 10 minut przed końcem ciasto posypujemy cukrem pudrem, wstawiamy ponownie do piekarnika  i włączamy termoobieg.



 
      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz