czwartek, 20 sierpnia 2015

Czosnkowe pulpety w sosie koperkowym

Składniki na pulpety
  • mięso mielone z łopatki, 600g
  • jajko, 1 szt
  • cebula, 1 szt
  • czosnek, 8-10 ząbków
  • czerstwa bułka, 1 szt
  • sól, pieprz, mielony kminek 
Składniki na sos
  • bulion warzywny, 500ml
  • koper zielony, 2 pęczki
  • śmietana 12%, 100ml
  • mąka pszenna, 2 łyżki
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Czerstwą bułkę moczymy w wodzie lub w mleku na godzinę przed wyrabianiem pulpetów. Czosnek drobno siekamy lub przepuszczamy przez praskę. W misce mieszamy mięso, czosnek, odciśniętą bułkę, jajko, posiekaną drobno cebulę, doprawiamy do smaku. Formujemy pulpety, obtaczamy w mące, smażymy z każdej strony, aż się zrumienią.
W rondlu zagotowujemy bulion. W osobnym naczyniu mieszamy śmietankę z mąką, dolewamy odrobinę gorącego bulionu, mieszamy i wlewamy do reszty bulionu. Zagotowujemy sos, dodajemy posiekany koperek, odrobinę soli i pieprzu. Wrzucamy do sosu pulpety i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Jeśli to konieczne to jeszcze doprawiamy.

    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz