Składniki na ciasto
- mąka pszenna, 500g
- cukier, 200g
- masło, 200g
- jajka, 2 szt
- soda oczyszczona, 2 łyżeczki
- mleko letnie, 2 łyżki
- masło, 125g
- orzechy włoskie, 300g
- miód, 2 łyżeczki
- cukier, 100g
- mleko, 750g
- budyń waniliowy, 2 opak
- cukier, 3 łyżki
- masło, 200g
Ciasto: Sodę rozpuszczamy w letnim mleku. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce.
Masa orzechowa: Orzechy drobno siekamy. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy posiekane orzechy, dokładnie mieszamy.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia. Na jednym placku rozprowadzamy masę orzechową. Pieczemy placki w temperaturze 190st przez około 20 minut.
Masa budyniowa: Połowę mleka zagotowujemy, do reszty dodajemy cukier i budyń, wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy budyń, dodajemy masło, mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Gorącą masę wykładamy na upieczony blat, przykrywamy blatem z orzechami. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz