czwartek, 13 sierpnia 2015

Orzechowiec z masą budyniową


Składniki na ciasto 
  • mąka pszenna, 500g
  • cukier, 200g
  • masło, 200g
  • jajka, 2 szt
  • soda oczyszczona, 2 łyżeczki
  • mleko letnie, 2 łyżki
Składniki na masę orzechową
  • masło, 125g
  • orzechy włoskie, 300g
  • miód, 2 łyżeczki
  • cukier, 100g
Składniki na masę budyniową
  • mleko, 750g
  • budyń waniliowy, 2 opak
  • cukier, 3 łyżki
  • masło, 200g
Przygotowanie

Ciasto: Sodę rozpuszczamy w letnim mleku. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce.
Masa orzechowa: Orzechy drobno siekamy. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy posiekane orzechy, dokładnie mieszamy.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia. Na jednym placku rozprowadzamy masę orzechową. Pieczemy placki w temperaturze 190st przez około 20 minut. 
Masa budyniowa: Połowę mleka zagotowujemy, do reszty dodajemy cukier i budyń, wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy budyń, dodajemy masło, mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Gorącą masę wykładamy na upieczony blat, przykrywamy blatem z orzechami. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc.



      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz