niedziela, 2 sierpnia 2015

Sernik królewski

Składniki na kruche ciasto
  • mąka pszenna, 3szkl
  • cukier, 1szkl
  • margaryna, 250g
  • kakao, 3 łyżki
  • żółtka, 3szt
  • proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
Składniki na masę serową
  • ser twarogowy mielony, 1kg
  • jajka, 5 szt
  • cukier, 1 i 1/2 szkl
  • mąka ziemniaczana, 2 łyżki
  • cytryna, 1 szt
  • masło, 150g
Przygotowanie

Składniki na kruche ciasto powinny być mocno schłodzone. Wszystkie składniki początkowo siekamy nożem w sporej misce, po czy wyrabiamy ręką elastyczne ciasto. 2/3 ciasta wykładamy dno i boki formy, wkładamy do lodówki. 1/3 ciasta mrozimy.
Masa serowa: masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na wysokich obrotach przez 10 minut. Minimalnie zmniejszamy obroty i dodajemy stopniowo, po łyżce twarogu. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, otartą skórkę, mąkę ziemniaczaną oraz wystudzone masło. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Wylewamy masę serową na kruche ciasto, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 1 godzinę.




  

    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz