poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Ciasto adwokatowe z kokosem


Składniki na biszkopt
  • jajka, 4 szt
  • cukier. 4 łyżki
  • mąka pszenna, 4 łyżki
Składniki na placek kokosowy
  • białka jaj, 5 szt
  • cukier puder, 200g
  • wiórki kokosowe, 250g
  • bułka tarta, 2 łyżki
Składniki na krem
  • margaryna, 200g
  • śmietanka 36%, 600g
  • żelatyna, 8 łyżeczek
  • adwokat, 250g
  • żółtka jaj, 3 szt
  • cukier puder, 100g
Przygotowanie
Biszkopt: białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy na przemian żółtka i cukier. Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy, wylewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 180st przez 20 minut.
Placek kokosowy: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder. Kokos mieszamy z bułką tartą, dodajemy do białek, delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem, pieczemy 20 minut w temperaturze 180st.
Krem: żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem na puszystą masę. Osobno ubijamy śmietankę na sztywno, przekładamy do margaryny. Delikatnie miksujemy, dolewamy po trochu adwokat. Na końcu dodajemy ciepłą rozpuszczoną żelatynę, szybko miksujemy i wykładamy na biszkopt. Krem przykrywamy plackiem kokosowym, lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz