Składniki na biszkopt
- jajka, 4 szt
- cukier. 4 łyżki
- mąka pszenna, 4 łyżki
- białka jaj, 5 szt
- cukier puder, 200g
- wiórki kokosowe, 250g
- bułka tarta, 2 łyżki
- margaryna, 200g
- śmietanka 36%, 600g
- żelatyna, 8 łyżeczek
- adwokat, 250g
- żółtka jaj, 3 szt
- cukier puder, 100g
Biszkopt: białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy na przemian żółtka i cukier. Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy, wylewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 180st przez 20 minut.
Placek kokosowy: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder. Kokos mieszamy z bułką tartą, dodajemy do białek, delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem, pieczemy 20 minut w temperaturze 180st.
Krem: żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem na puszystą masę. Osobno ubijamy śmietankę na sztywno, przekładamy do margaryny. Delikatnie miksujemy, dolewamy po trochu adwokat. Na końcu dodajemy ciepłą rozpuszczoną żelatynę, szybko miksujemy i wykładamy na biszkopt. Krem przykrywamy plackiem kokosowym, lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz