poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Babka ze szpinakiem

Składniki na ciasto
  • mąka pszenna, 170g
  • cukier, 200g
  • świeże liście szpinaku, 150g
  • olej, 110ml
  • jajka, 2 szt
  • cukier waniliowy, 1 łyżeczka
  • sok z cytryny, 2 łyżki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • sól, szczypta
Składniki na polewę
  • cukier puder, 90g
  • sok z cytryny, 1 łyżka
Przygotowanie

Listki szpinaku płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody. Do malaksera wrzucamy szpinak, zalewamy olejem. Miksujemy na gładką masę.
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy sok z cytryny i masę szpinakową, miksujemy na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki keksowej wyłożonej papierem. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180st do "suchego patyczka". Studzimy.
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, lukrujemy ciasto.



    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz