Składniki na ciasto
- mąka pszenna, 170g
- cukier, 200g
- świeże liście szpinaku, 150g
- olej, 110ml
- jajka, 2 szt
- cukier waniliowy, 1 łyżeczka
- sok z cytryny, 2 łyżki
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- sól, szczypta
- cukier puder, 90g
- sok z cytryny, 1 łyżka
Listki szpinaku płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody. Do malaksera wrzucamy szpinak, zalewamy olejem. Miksujemy na gładką masę.
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy sok z cytryny i masę szpinakową, miksujemy na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki keksowej wyłożonej papierem. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180st do "suchego patyczka". Studzimy.
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, lukrujemy ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz