Składniki na kruche ciasto
- mąka pszenna, 200g
- margaryna, 100g
- cukier, 110g
- cukier waniliowy, 1 łyżeczka
- jajko, 1 szt
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- sól, szczypta
- ser twarogowy, 1 kg
- olej, 1 i 1/2 szkl
- mleko, 1 i 1/2 szkl
- cukier, 1 szkl
- budyń waniliowy, 2 opak
- jajko, 1 szt
- żółtka jaj, 5 szt
- białka jaj, 5 szt
- cukier, 1/2 szkl
Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy w plastyczną masę. Wałkujemy i wykładamy na dno blachy. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 20 minut.
Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem tylko do połączenia składników. Wylewamy na podpieczony spód. Ponownie wkładamy do piekarnika na około 40-50 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Masę białkową równomiernie rozprowadzamy na gorącym serniku. Zmniejszamy temperaturę do 170st, pieczemy przez około 12-15 minut. po upieczeniu odstawiamy sernik w chłodne miejsce. Po około godzinie powinna pojawić się rosa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz