niedziela, 24 kwietnia 2016

Sernik z rosą


Składniki na kruche ciasto
  • mąka pszenna, 200g
  • margaryna, 100g
  • cukier, 110g
  • cukier waniliowy, 1 łyżeczka
  • jajko, 1 szt
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • sól, szczypta
Składniki na masę serową
  • ser twarogowy, 1 kg
  • olej, 1 i 1/2 szkl
  • mleko, 1 i 1/2 szkl
  • cukier, 1 szkl
  • budyń waniliowy, 2 opak
  • jajko, 1 szt
  • żółtka jaj, 5 szt
Składniki na bezę
  • białka jaj, 5 szt
  • cukier, 1/2 szkl
Przygotowanie

Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy w plastyczną masę. Wałkujemy i wykładamy na dno blachy. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 20 minut.
Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem tylko do połączenia składników. Wylewamy na podpieczony spód. Ponownie wkładamy do piekarnika na około 40-50 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Masę białkową równomiernie rozprowadzamy na gorącym serniku. Zmniejszamy temperaturę do 170st, pieczemy przez około 12-15 minut. po upieczeniu odstawiamy sernik w chłodne miejsce. Po około godzinie powinna pojawić się rosa.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz