poniedziałek, 30 maja 2016

Wilgotne czekoladowe ciasto


Składniki
  • mąka pszenna, 250g
  • kakao, 9 łyżek
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • soda, 1 łyżeczka
  • cukier biały, 50g
  • cukier brązowy, 100g
  • jajka, 2 szt
  • jogurt naturalny, 1/2 szkl
  • aromat waniliowy, kilka kropel
  • woda, 240 ml
  • masło, 125g
  • sól, 1/2 łyżeczki
Składniki na polewę
  • śmietanka 30%, 100ml
  • czekolada, gorzka, 100g
  • miód, 2 łyżki
  • masło, 1 płaska łyżka
Przygotowanie

W misce mieszamy wszystkie suche składniki. W rondelku zagotowujemy wodę, wrzucamy masło, roztapiamy. Prawie wrzący płyn wlewamy do suchych składników, mieszamy. Na końcu dodajemy jogurt wymieszany z jajkami i aromatem. Mieszamy do połączenia składników. Wylewamy na blaszkę 20x30cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 30 minut do "suchego patyczka". Studzimy
W rondelku podgrzewamy śmietankę z miodem prawie do zagotowania. Wyłączamy gaz, wrzucamy kawałki czekolady, mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy masło. Masę rozsmarowujemy na cieście.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz