piątek, 11 listopada 2016

Ciasto ze śliwkami


Składniki

  • mąka pszenna, 2 szkl
  • cukier, 1 szkl
  • jajka, 4 szt
  • olej, 10 łyżek
  • woda gorąca, 10 łyżek
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • kakao, 2 łyżki
  • śliwki, 1 kg
Przygotowanie

W misie miksera ubijamy jajka, powoli na zmianę dodajemy wodę i olej. Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Połowę ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Na wierzchu układamy ćwiartki śliwek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy 15 minut.
Do drugiej połowy dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Wykładamy na podpieczone ciasto. Na wierzch posypujemy drobno krojonymi kawałkami śliwek. Pieczemy jeszcze około 40 minut. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz