Składniki
- mąka pszenna, 2 szkl
- cukier, 1 szkl
- jajka, 4 szt
- olej, 10 łyżek
- woda gorąca, 10 łyżek
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- kakao, 2 łyżki
- śliwki, 1 kg
Przygotowanie
W misie miksera ubijamy jajka, powoli na zmianę dodajemy wodę i olej. Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Połowę ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Na wierzchu układamy ćwiartki śliwek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy 15 minut.
Do drugiej połowy dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Wykładamy na podpieczone ciasto. Na wierzch posypujemy drobno krojonymi kawałkami śliwek. Pieczemy jeszcze około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz