piątek, 2 stycznia 2015

Domowa wędina drobiowa


Składniki
  • mięso mielone drobiowe, 500g
  • filet z kurczaka, 2 sztuki (połówki)
  • żelatyna, 2 łyżeczki
  • sól peklowa, 3 łyżeczki
  • woda, 70ml
  • czosnek granulowany, 2 łyżeczki
  • pieprz ziołowy, 2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony, 1/2 łyżeczki
Przygotowanie

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę 1-2cm. Oba mięsa przekładamy do osobnych miseczek. Do mięsa mielonego wsypujemy 2 łyżeczki soli peklowej, do mięsa pokrojonego 1 łyżeczkę. Mieszamy z solą, odkładamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie do kostki mięsnej wlewamy 70ml wody, mieszamy kilka minut, aż mięso wchłonie wodę, stanie się kleiste. Dodajemy mięso mielone, żelatynę i przeprawy. Dokładnie wszystko mieszamy. Przekładamy masę do rękawa foliowego do pieczenia, formujemy wałek. Końce worka dokładnie wiążemy. Zagotowujemy w rondlu wodę. Mięso wkładamy do wrzątku, woda musi przykrywać cały mięsny wałek. Zmniejszamy ogień i parzymy 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso z garnka i studzimy. Dla całkowitego stężenia przekładamy wędlinę do lodówki na 2-3 godziny po czym zdejmujemy rękaw.


    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz