czwartek, 8 stycznia 2015

Galaretka drobiowa

Składniki
  • filet drobiowy, 1 połówka
  • groszek konserwowy, 1/2 puszki
  • marchewka, 1-2 sztuki
  • ogórek konserwowy, 2-3 sztuki
  • żelatyna, 12 łyżeczek
  • jajko, 2 sztuki
  • kostka rosołowa, 2 sztuki
  • vegeta, pieprz
Przygotowanie

Marchewkę gotujemy do miękkości, obieramy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Mięso zalewamy wodą, dodajemy rosołek, gotujemy do miękkości. Groszek odsączamy z zalewy. Marchewkę, jajka i ogórki kroimy w plasterki. Ugotowane mięso kroimy w kosteczkę. Bulion po gotowaniu mięsa uzupełniamy wodą do 1,5 litra, zagotowujemy i doprawiamy pieprzem i vegetą. Dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia. Do kubków, filiżanek lub innych pojemniczków układamy kolejno po plasterku ogórka i marchewki, łyżkę groszku, 2 łyżki mięsa i plasterek jajka. Całość zalewamy bulionem z żelatyną. Odstawiamy na całą noc do stężenia w chłodne miejsce.

   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz