sobota, 31 stycznia 2015

Ciasto ryżowe


Składniki

  • ryż, 200g
  • woda, 250ml
  • mleko, 250ml
  • likier pomarańczowy, 5 łyżek
  • cukier, 150g
  • śmietanka 30%, 200ml
  • migdały mielone, 50g
  • jajka, 2 sztuki
  • aromat pomarańczowy lub cytrynowy
  • cukier puder, 1 łyżka
Przygotowanie

Do rondla z grubym dnem wsypujemy ryż, zalewamy wodą i dwoma łyżkami likieru. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dolewamy mleko i dodajemy połowę cukru. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym gazie, aż ryż wchłonie cały płyn. Odstawiamy na pół godziny do lekkiego przestudzenia. Do ryżu dodajemy resztę cukru i likieru oraz śmietankę, migdały i jajka. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180st około 45-50 minut, do "suchego patyczka".
Studzimy w formie, wyciągamy i obsypujemy cukrem pudrem.
Śmietankę można zastąpić zwykłym mlekiem, będzie miej kalorycznie :)
Przepis jest na małą formę o średnicy 18 cm. Jeśli nie mamy silikonowej formy, zwykłą wykładamy papierem do pieczenia, aż po brzegi, smarujemy masłem i obsypujemy mąką.






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz