niedziela, 18 stycznia 2015

Indycze pałki z ziemniaczkami

Składniki
  • pałki z indyka, 2 szuki
  • ziemniaki, 5-6 sztuk
  • olej, 5 łyżek
  • zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
  • przyprawa do mięs/delikat, 3 łyżeczki
  • pieprz ziołowy, 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki
  • czosnek, 5-6 ząbków
  • papryka słodka, 1/2 łyżeczki
  • czosnek granulowany, 1/2 łyżeczki
  • sól, 1/2 łyżeczki
Przygotowanie

Pałki myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki. Mięso nakłuwamy nożem w kilku miejscach i wkładamy plasterki czosnku. Do miseczki sypiemy przyprawę do mięs, pieprz ziołowy, gałkę muszkatołową, dolewamy 3 łyżki oleju, mieszamy. Przygotowaną marynatą smarujemy dokładnie mięso. Odstawiamy na noc do lodówki.
Przekładamy pałki do rękawa, zamykamy szczelnie, umieszczamy na dużej blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pieczemy około 1 godz.
W między czasie obieramy ziemniaki, myjemy, suszymy i kroimy w ósemki. Przekładamy ziemniaki do miski, dolewamy olej, wsypujemy zioła prowansalskie, paprykę, czosnek granulowany oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy. 
Po godzinie pieczenia pałki przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z powstałym w rękawie sosem, stawiamy z powrotem na blaszkę. Resztę blachy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ziemniaczki. Zapiekamy całość około 40 minut. Na 10 minut przed końcem możemy załączyć termoobieg, aby ziemniaki się nieco zrumieniły i były chrupiące.




    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz