poniedziałek, 18 maja 2015

Alzacka tarta jabłkowa

Składniki na ciasto
  • mąka, 200g
  • cukier puder, 100g
  • masło, 125g
  • żółtka, 3 szt
  • sól, 1/4 łyżeczki
Składniki na nadzienie
  • śmietanka 30%, 1/3 szkl
  • cukier, 3 łyżki
  • gałka muszkatołowa, 1/4 łyżeczki
  • jabłka, 3 szt
  • masło, 3-4 łyżki
  • dżem morelowy, 1 słoiczek
  • sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy sól, posiekane schłodzone masło oraz żółtka. Szybko zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy na wysypanym mąką blacie, przekładamy do formy na tartę, delikatnie dociskamy. Ponownie schładzamy przez około 15 minut, po tym czasie pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180st, aż delikatnie się zrumieni.
W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo cieniutkie plasterki. Dodajemy sok z cytryny i delikatnie mieszamy. Śmietankę mieszamy z cukrem i gałką muszkatołową, wylewamy równomiernie na ciasto. Na wierzch wykładamy plasterki jabłek. Pieczemy około 30-40 minut. Dżem rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i płynnym grubo smarujemy wierzch ciasta.



      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz