czwartek, 14 maja 2015

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Składniki na ciasto
  • mąka, 3 szkl
  • proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki
  • cukier, 3/4 szkl
  • jajka, 3 duże sztuki
  • jogurt naturalny, 1 szkl
  • olej, 1 szkl
  • aromat waniliowy, kilka kropel
Składniki na wierzch
  • rabarbar, 500-600g
  • cukier, 2 łyżki
  • cynamon, 1 łyżeczka
  • cukier puder, do posypania
Przygotowanie

Rabarbar obieramy, kroimy na centymetrowe kawałki, zasypujemy cukrem i cynamonem, odstawiamy.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce mieszamy  jogurt, olej, jajka, cukier i aromat, przelewamy do mąki. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, aż masa będzie gładka. Przelewamy ciasto do formy natłuszczonej i wysypanej grysikiem.
Rabarbar odsączamy z wody i wykładamy równomiernie na ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st przez około 1 godz. Studzimy i obsypujemy cukrem pudrem.



 
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz