środa, 2 września 2015

Orzechowy jabłecznik

Składniki
  • jabłka, 8 średnich szt
  • cukier, 1 szkl
  • mąka pszenna, 1 szkl
  • jajka, 4 szt
  • olej,  6 łyżek
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • soda, 1 łyżeczka
  • orzechy włoskie, 50-70g
Przygotowanie

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zasypujemy starte jabłka cukrem i odstawiamy na pół godziny, aby puściły sok (nie odlewamy go).  Po tym czasie dodajemy olej i żółtka, dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane orzechy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, ponownie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do masy jabłkowej, delikatnie mieszamy, przekładamy do formy. Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180st. Studzimy, obsypujemy cukrem pudrem.




  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz