Składniki
- jabłka, 8 średnich szt
- cukier, 1 szkl
- mąka pszenna, 1 szkl
- jajka, 4 szt
- olej, 6 łyżek
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- soda, 1 łyżeczka
- orzechy włoskie, 50-70g
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zasypujemy starte jabłka cukrem i odstawiamy na pół godziny, aby puściły sok (nie odlewamy go). Po tym czasie dodajemy olej i żółtka, dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane orzechy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, ponownie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do masy jabłkowej, delikatnie mieszamy, przekładamy do formy. Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180st. Studzimy, obsypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz