piątek, 25 marca 2016

Wielkanocne cynamonowe bułeczki

Składniki
  • mąka, 200g
  • jajka, 2 szt
  • drożdże instant, 7g
  • cukier, 2 łyżki
  • sól, 1/4 łyżeczki
  • cynamon, 1 łyżeczka
  • masło, 80g
Przygotowanie

Masło wyciągamy wcześniej, żeby dobrze zmiękło. 
W 3 łyżkach ciepłej wody rozpuszczamy cukier oraz drożdże. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy jajka i mieszamy. W misce mieszamy mąkę z cynamonem i solą, dodajemy składniki mokre. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. W razie potrzeby dodajemy mąki. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Z ciasta formujemy małe zajączki. Z przepisu wychodzi ich 5 sztuk. Odstawiamy jeszcze na 15 minut. Po tym czasie zajączki smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 10-12 minut w temperaturze 180st. 



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz