czwartek, 26 maja 2016

Dyniowe muffinki z kokosem


Składniki na babeczki

  • mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl
  • puree dyniowe, 1 szkl
  • jajka, 2 szt
  • cukier, 1/2 szkl
  • olej, 4 łyżki
  • cukier, waniliowy, 1 opak
  • soda, 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • sól, szczypta
  • jabłko, 1 szt
Składniki na posypkę

  • margaryna, 1 łyżka
  • kokos, 3 łyżki
  • cukier brązowy, 3 łyżki
Przygotowanie

W misce mieszamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym dodajemy puree dyniowe, sól  i olej. Mąkę przesiewamy wraz z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, przelewamy ciasto do 3/4 wysokości. Jabłko obieramy, kroimy na cząstki. Do każdej muffinki wkładamy po 1-2 kawałeczki. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180st. Studzimy
Margarynę roztapiamy w garnuszku. Kokos prażymy na suchej patelni na złoty kolor, studzimy. Chłodny mieszamy z cukrem. Każdą babeczkę smarujemy margaryną i obtaczamy w kokosie z cukrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz