Składniki
- ser twarogowy, 1kg
- jajka, 4 szt
- cukier, 1 szkl
- mleko, 1/2 szkl
- czekolada mleczna, 200g
- śmietanka 30%, 4-5 łyżek
- margaryna, 250g
- budyń waniliowy, 2 opak
- herbatniki, 2 duże opak
Ser mieszamy z jajkami. W dużym rondlu z grubym dnem rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier. W mleku rozpuszczamy budynie dolewamy do rondla, na końcu dodajemy ser z jajkami. Całą masę gotujemy na małym gazie przez około 10-15 minut, aż masa zgęstnieje.
Formę do ciasta wykładamy folią spożywczą oraz warstwą herbatników.
Na ciastka wylewamy połowę masy serowej, wyrównujemy. Układamy następną warstwę herbatników i drugą połowę masy. Na wierzch ponownie warstwa ciastek.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę. Mieszamy do uzyskanie gładkiej, lśniącej konsystencji. Wylewamy polewę na sernik.
Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSernik rewelacyjny. Ja dodałam jeszcze prawdziwej wanilii do masy i użyłam gorzkiej czekolady do polewy - świetnie podbija smak ;)
OdpowiedzUsuń