środa, 18 maja 2016

Tarta z porem i boczkiem


Składniki na ciasto
  • mąka, 200g
  • masło, 100g
  • żółtko jajka, 1 szt
  • śmietana 18%, 2 łyżki
Składniki na farsz
  • por, 1 duża szt
  • boczek, 200g
  • śmietana 18%, 250g
  • jajko, 1 szt
  • ser żółty, 200g
  • olej, 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa starta, 1/3 łyżeczki
  • pieprz, 1/4 łyżeczki
Przygotowanie

Składniki na ciasto umieszczamy w misce, wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy do formy. Nakłuwamy widelcem, pieczemy 10 minut w temperaturze 180st.
Z porów odkrawamy białe części (nie będą potrzebne). Zielone części płuczemy i kroimy w drobną kostkę lub w paseczki. Boczek kroimy w paseczki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy, aż się zrumieni. Następnie dodajemy pory, smażymy, aż pory zmiękną i będą lekko rumiane. Jeśli boczek jest chudy na patelnie trzeba wlać odrobinę oleju.
W misce mieszamy jajko, śmietanę, pieprz, gałkę muszkatołową, na końcu starty żółty ser (nie solimy!!!). Masę dodajemy do usmażonych porów. Mieszamy całość, przekładamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na około 20-25 minut. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz