sobota, 26 listopada 2016

Magiczne ciasto czekoladowe



Składniki

  • jajka, 4 szt
  • woda, 1 łyżka
  • masło, 125g
  • cukier, 150g
  • mąka pszenna, 60g
  • kakao ciemne, 60g
  • mleko, 1/2l
  • sól, szczypta
Przygotowanie

Masło roztapiamy, studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą na puch. Nadal miksując dodajemy masło. Dosypujemy przesianą mąkę z kakao. Na końcu dolewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z ciastem. Blaszkę (18x24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 160st przez około 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, delikatnie uchylamy i pozostawiamy ciasto, aż do wystudzenia. Przed podaniem 3 godzimy chłodzimy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz