Składniki
- jajka, 4 szt
- woda, 1 łyżka
- masło, 125g
- cukier, 150g
- mąka pszenna, 60g
- kakao ciemne, 60g
- mleko, 1/2l
- sól, szczypta
Przygotowanie
Masło roztapiamy, studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą na puch. Nadal miksując dodajemy masło. Dosypujemy przesianą mąkę z kakao. Na końcu dolewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z ciastem. Blaszkę (18x24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 160st przez około 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, delikatnie uchylamy i pozostawiamy ciasto, aż do wystudzenia. Przed podaniem 3 godzimy chłodzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz