Składniki na spód
- ciasteczka typy Digestive, 200g
- masło, 90g
- cynamon, 1/2 łyżeczki
- imbir mielony, 1/2 łyżeczki
Składniki na masę serową
- twaróg sernikowy, 1 kg
- puree z dyni, 500g
- jajka, 4 szt
- budyń śmietankowy, 1 opak
- cukier, 170g
Składniki na polewę
- śmietana kwaśna 18%, 250g
- miód płynny, 2 łyżki
Przygotowanie
Ciasteczka rozkruszamy blenderem na piasek. Masło roztapiamy i jeszcze gorące dodajemy do ciasteczek. Mieszamy, dodajemy cynamon i imbir.
Dno tortownicy (26cm) wykładamy papierem, a następnie zaciskamy obręcz. Masę ciasteczkową wykładamy równomiernie na dno, mocno ugniatamy. Wkładamy do lodówki.
Twaróg miksujemy z puree z dyni na jednolitą masę. Dodajemy jajka, budyń i cukier. Miksujemy tylko do połączenia składników, żeby nie napowietrzyć masy. Wlewamy masę do tortownicy. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180st.
Śmietanę mieszamy z miodem. Sernik wysuwamy trochę z piekarnika, oblewamy polewą. Pieczemy jeszcze 10-12 minut. Nawet jeśli po tym czasie śmietanka nie będzie scięta, wyłączamy piekarnik.
Pozostawiamy uchylone delikatnie drzwiczki. Gdy sernik całkowicie wystygnie, przekładamy na całą noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz