sobota, 12 listopada 2016

Sernik dyniowy



Składniki na spód

  • ciasteczka typy Digestive, 200g
  • masło, 90g
  • cynamon, 1/2 łyżeczki
  • imbir mielony, 1/2 łyżeczki
Składniki na masę serową
  • twaróg sernikowy, 1 kg
  • puree z dyni, 500g
  • jajka, 4 szt
  • budyń śmietankowy, 1 opak
  • cukier, 170g
Składniki na polewę
  • śmietana kwaśna 18%, 250g
  • miód płynny, 2 łyżki
Przygotowanie

Ciasteczka rozkruszamy blenderem na piasek. Masło roztapiamy i jeszcze gorące dodajemy do ciasteczek. Mieszamy, dodajemy cynamon i imbir.
Dno tortownicy (26cm) wykładamy papierem, a następnie zaciskamy obręcz. Masę ciasteczkową wykładamy równomiernie na dno, mocno ugniatamy. Wkładamy do lodówki.
Twaróg miksujemy z puree z dyni na jednolitą masę. Dodajemy jajka, budyń i cukier. Miksujemy tylko do połączenia składników, żeby nie napowietrzyć masy. Wlewamy masę do tortownicy. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180st.
Śmietanę mieszamy z miodem. Sernik wysuwamy trochę z piekarnika, oblewamy polewą. Pieczemy jeszcze 10-12 minut. Nawet jeśli po tym czasie śmietanka nie będzie scięta, wyłączamy piekarnik.
Pozostawiamy uchylone delikatnie drzwiczki. Gdy sernik całkowicie wystygnie, przekładamy na całą noc do lodówki.