sobota, 12 listopada 2016

Pieczony dorsz z posypką



Składniki

  • filet z dorsza, 1kg
  • bułka tarta, 1 szkl
  • przyprawa do ryb, 1/2 opak
  • ziemniaki, 1kg
  • tymianek, 1 łyżeczka
  • oregano, 1 łyżeczka
  • kminek mielony, 1 łyżeczka
  • cząber, 1 łyżeczka
  • słodka papryka, 1/2 łyżeczki
  • olej
Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, kroimy w ósemki, zalewamy zimną wodą, solimy, wstawiamy na gaz. Po zagotowaniu pozostawiamy na gazie jeszcze 3-4 minuty, odcedzamy, dodajemy paprykę, tymianek, oregano, kminek, cząber i 5 łyżek oleju. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy.
Rybę osuszamy papierowym ręcznikiem, obsypujemy przyprawą do ryb, odstawiamy na godzinę do lodówki.
Rybę oraz ziemniaki wykładamy na natłuszczoną blaszkę z pieca. Do bułki tartej dolewamy oleju (około 1/3 szkl), tak aby powstało coś w rodzaju mokrego piasku. Obsypujemy rybę oraz ziemniaki. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180st, aż posypka będzie ładnie zrumieniona.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz