Składniki na ciasto
- jajka, 3szt
- cukier, 100g
- sok z cytryny, 1 łyżeczka
- mąka pszenna, 50g
- kakao, 15g
- proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
- olej, 2 łyżki
- margaryna, 125g
- mleko, 1/4 szkl
- mleko w proszku, 120g
- cukier, 1/4 szkl
- serek śmietankowy, 100g
- czekolada mleczna, 100g
- mleko, 2 łyżki
- margaryna, 20g
Przygotowanie
Ciasto:Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz olej. Mąkę przesiewamy przez sitko wraz z kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką. Masę wylewamy do formy (20x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180st.
Masa:Mleko zagotowyjemy z cukrem i studzimy. Margarynę ucieramy mikserem na puch, cienkim strumieniem wlewamy mleko z cukrem. Następnie małymi porcjami na przemian dodajemy mleko w proszku i serek (u mnie Bieluch). Upieczone i wystudzone ciasto przekładamy kremem. Lekko dociskamy.
Polewa:Czekoladę, mleko i margarynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy ciasto. odstawiamy na godzinę do lodówki aby stężało.
Kawa, herbata czy inny napój i mamy pyszny podwieczorek po obiedzie :))
OdpowiedzUsuń