środa, 25 marca 2020

Ciasto mleczna kanapka


Składniki na ciasto

  • jajka, 3szt
  • cukier, 100g
  • sok z cytryny, 1 łyżeczka
  • mąka pszenna, 50g
  • kakao, 15g
  • proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
  • olej, 2 łyżki
Składniki na masę

  • margaryna, 125g
  • mleko, 1/4 szkl
  • mleko w proszku, 120g
  • cukier, 1/4 szkl
  • serek śmietankowy, 100g
Składniki na polewę

  • czekolada mleczna, 100g
  • mleko, 2 łyżki
  • margaryna, 20g

Przygotowanie

Ciasto:Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz olej. Mąkę przesiewamy przez sitko wraz z kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką.  Masę wylewamy do formy (20x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180st.
Masa:Mleko zagotowyjemy z cukrem i studzimy. Margarynę ucieramy mikserem na puch, cienkim strumieniem wlewamy mleko z cukrem. Następnie małymi porcjami na przemian dodajemy mleko w proszku i serek (u mnie Bieluch). Upieczone i wystudzone ciasto przekładamy kremem. Lekko dociskamy.
Polewa:Czekoladę, mleko i margarynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy ciasto. odstawiamy na godzinę do lodówki aby stężało.




1 komentarz:

  1. Kawa, herbata czy inny napój i mamy pyszny podwieczorek po obiedzie :))

    OdpowiedzUsuń