środa, 25 marca 2020

Drożdżówki z dżemem marchewkowym


Składniki
  • mąka pszenna, 500g
  • drożdże świeże, 25g
  • masło, 80g
  • mleko, 300ml
  • jajko, 2szt
  • cukier, 3 łyżki
  • cukier waniliowy, 1 małe opakowanie
  • dżem marchewkowy, 1 słoiczek
  • cukier puder, do posypania


Przygotowanie

Drożdże rozcieramy z cukrem, cukrem waniliowym oraz ciepłym mlekiem. Odstawiamy aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy, dodajemy jedno jajko i jedno żółtko oraz zaczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone, letnie masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (30x45cm) smarujemy grubo dżemem (przepis na dżem marchewkowy znajdziecie na moim blogu, można też użyć każdego innego ulubionego). Ciasto zwijamy jak roladę w rulon, ostrym nożem dzielimy je na 3-4cm kawałki. Każdy kawałek nacinamy pośrodku do połowy i wywijamy boki na zewnątrz formując serce. drożdżówki układamy na blaszce na której będą się piekły w odstępach. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 15/20 minut.
Po tym czasie smarujemy drożdżówki pozostałym białkiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180st. Studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz