poniedziałek, 29 grudnia 2014

Ciasto cytrynowe

Składniki
  • biszkopt z 4 jajek
  • cytryny, 2 sztuki
  • budyń waniliowy, 2 opakowania
  • woda, 2 szklanki
  • margaryna, 1/2 kostki
  • żółtko, 2 sztuki
  • cukier, 3/4 szklanki
  • herbatniki, 2-3 opakowania
  • śmietana 30%, 500ml
  • cukier puder, 3 łyżki
  • śmietan-fix, 2 opakowania
  • mleko, 4-5 łyżek
  • cukier puder do lukru
Przygotowanie

Do garnka z grubym dnem wlewamy 1 i 1/2 szklanki wody, dodajemy cukier i sok wyciśnięty z dwóch cytryn, zagotowujemy. Budynie rozpuszczamy w reszcie wody i wlewamy do gotującego soku. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z gazu. Wrzucamy margarynę, mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka i szybko mieszamy, aby się nie ścięły. Wylewamy jeszcze gorącą masę na biszkopt, odstawiamy do wystygnięcia.
Mocno schłodzoną śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy. Wkładamy na masę cytrynowo-budyniową, wyrównujemy. Na wierch układamy herbatniki. Mleko na lukier lekko podgrzewamy, dodajemy tyle cukru pudru, aby lukier był w miarę gęsty i nie spływał z ciasta. Wylewamy przygotowany lukier na herbatniki, rozsmarowujemy. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. 

   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz