piątek, 12 grudnia 2014

Domowa szynka pieczona


Składniki zalewy
  • szynka, 1.5 kg
  • woda, 2 litry
  • ziele angielskie, 6 ziarenek
  • liść laurowy, 5 sztuk
  • czosnek, 4-5 ząbków
  • pieprz ziarnisty, 10-15 sztuk
  • sól peklowa, 4 łyżki 
Dodatkowo
  • vageta, 1 łyżka
  • majeranek, 1/2 łyżki
  • przyprawa do mięsa Knorr, 1/2 łyżki
  • czosnek granulowany, 1/2 łyżki
  • papryka słodka, 2/3 łyżeczki
  • pieprz, 1/3 łyżeczki
Przygotowanie

Szynkę myjemy, wycieramy do sucha. Obwiązujemy sznurkiem nadając kształt. Do dużego garnka wkładamy mięso i dodajemy wszystkie składniki zalewy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 3-7 dni. Czas peklowania zależy od tego jak wielką mamy szynkę, na 1 kg mięsa wystarczą 3 dni. W czasie peklowania obracamy kilkakrotnie szynkę, możemy też strzykawką z grubą igłą naszprycować mięso zalewą w kilku miejscach.
Po tym czasie wyjmujemy mięso, osuszamy, nacieramy przyprawami. Tak przygotowaną szynkę zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Następnie odpakowujemy szynkę, przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy i pieczemy 2-3 godziny w temperaturze 190st.
Gorącą jeszcze szynkę wyjmujemy z naczynia i zawijamy w folię aluminiowa do całkowitego wystudzenia. Możemy pominąć ten etap jeśli chcemy serwować ją od razu na ciepło.




12 komentarzy:

  1. Czy można z tego przepisu zrobić schab?

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy można bez soli peklowanej zrobić zalewę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale proszę pamiętać że sól peklowana chroni przed wychodiwaniem bakterii na wędlinie i zabija jad kiełbasiany który jest dla człowieka szkodliwy.

      Usuń
  3. Szynkę wkładamy do nagrzanego piekarnika czy do zimnego ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wodę zagotować i dołożyć przyprawy ,czy zalać mięso wodą z przyprawami i odstawić

    OdpowiedzUsuń
  5. Zalewę należy ugotować?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak długo ma się piec w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeżeli z peklosola to musi się gotować 120temp

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie gotować tylko piec

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeśli jest peklosól to w środku wyrobu nie może przekroczyć 130°

    OdpowiedzUsuń