Składniki na biszkopt
- jajka, 5 szt
- cukier, 5 łyżek
- mąka pszenna, 5 łyżek
- białka jajek, 5 szt
- mak, 1/2 szkl
- wiórki kokosowe, 1/2 szkl
- cukier, 1/2 szkl
- masa krówkowa, 1 puszka
- margaryna, 200g
- kaszka manna błyskawiczna, 2 łyżki
- mleko, 250ml
- wiórki kokosowe, 100g
- margaryna, 2 łyżki
- cukier, 2 łyżki
Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Wylewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180st. Studzimy, zdejmujemy papier, przekrawamy wzdłuż na 2 placki.
Placek kokosowo-makowy: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijamy dosypujemy po trochu cukier. Na końcu dodajemy mak i kokos, delikatnie mieszamy, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170st. Studzimy, zdejmujemy papier.
Krem kajmakowy: Mleko z kaszką manną doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 2 minuty na małym ogniu, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy na puch, dodajemy po łyżce masy krówkowej i wystudzonego grysiku.
Do formy wkładamy pierwszy biszkopt, rozsmarowujemy 1/3 część kremu, placek kokosowo-makowy, ponownie 1/3 część kremu, drugi placek biszkoptowy i resztę kremu. Wkładamy do lodówki.
Posypka: W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier i kokos. Smażymy, aż się zarumieni. Ciepłe wykładamy na wierzch ciasta, lekko dociskamy, chłodzimy całość 2-3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz